EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Deodorantele: chiar avem nevoie de ele?

– O nouă cercetare arată că peste 75% dintre persoanele cu o versiune specifică de gene nu produc niciun miros în zona axilei, dar folosesc în continuare deodorant, relatează Medicalxpress.com.

Cercetarea s-a bazat pe mostrele preluate de la 6.495 de femei care au făcut parte dintr-un studiu mai larg al Universităţii Bristol. Oamenii de ştiinţă au descoperit că aproximativ 2% (117 din 6.495) dintre femei aveau o versiune rară a unei gene specifice (ABCC11), ceea ce înseamna că nu produceau niciun tip de miros în zona axilei.

Vorbind despre noua descoperire, profesorul Ian Day, autorul studiului spune:

“Un aspect important al acestui studiu se referă la acele persoane care, potrivit genotipului lor, nu produc un miros în zona axilei. Un sfert dintre aceste persoane, au recunoscut în mod conştient sau inconştient că nu transpiră la sub-braţ şi nu folosesc deodorant. Cu toate acestea, trei sferturi din cele care nu au această problemă a transpiraţiei folosesc în mod regulat deodorantele. Credem că aceşti oameni nu fac altceva decât să urmeze pur şi simplu normele socio-culturale. Acest lucru este în contrast cu situaţia din nord-estul Asiei, unde majoritatea oamenilor nu au nevoie dedeodorant şi nici nu folosesc astfel de produse.”

Doctorul Santiago Rodriguez, primul autor al acestei analize, a spus că “aceste descoperiri au potenţial pentru utilizarea geneticii în procesul de alegere a produselor de igienă personală. Un simplu test de gene ar putea întări auto-conştientizarea şi ar putea împiedica unele achiziţii fără rost şi expunerea inutilă la substanţe chimice.”

Autorii subliniază faptul că oamenii care au această variantă genetică rară sunt de asemenea, mai predispuşi să aibă o ceară în urechi mai uscată, care este un indicator bun pentru a şti dacă o persoană produce sau nu un miros la sub-braţ.

Studiile anterioare au arătat că există o legătură între o variantă genetică localizată în gena ABCC11 şi mirosul de la sub-braţ. Glandele sudoripare produc transpiraţie care, în combinaţie cu bacteriile, se transformă într-un miros neplăcut în zona axilei. Producţia de miros depinde de existenţa unei gene ABCC11 active.

Acest studiu a analizat pentru prima dată gradul de utilizare a deodorantului în legătură cu genotipul ABCC11 şi de asemenea, în comparaţie cu alţi factori, cum ar fi vârsta, contextul şi igiena generală a gospodăriei. La nivel individual, influenţa genotipului ABCC11 a fost mult mai puternică decât cea a altor factori. 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata