Dobrică (ANP): Printre cauzele introducerii de telefoane mobile în penitenciare – implicarea unor angajaţi în acte de corupţie

Introducerea de telefoane mobile în spaţiile de detenţie reprezintă o constantă negativă a activităţii sistemului penitenciar, printre cauze numărându-se şi implicarea unor membri ai personalului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în acte de corupţie, a afirmat luni directorul general al ANP, Marian Dobrică.

„Au fost înregistrate 122 de cazuri în care au fost descoperite droguri, anabolizante şi alte substanţe halucinogene, iar o constantă negativă a activităţii sistemului penitenciar rămâne aceea a introducerii de telefoane mobile în spaţiile de deţinere, în 2012 fiind descoperite 10.505 de telefoane mobile”, a declarat Dobrică, cu ocazia prezentării raportului de activitate al ANP pe anul trecut.

Potrivit ANP, din totalul telefoanelor mobile identificate, 2.012 au fost găsite înainte de intrarea în posesie a deţinuţilor, iar 8.493 ulterior acestui fapt.

„O cauză semnificativă, pe lângă dotarea insuficientă cu mijloace tehnice de control şi detecţie, o constituie implicarea unor membri ai personalului în acte de corupţie sau nerespectarea sarcinilor profesionale. Aceste cauze trebuie să ne dea de gândit şi dumneavoastră, directorilor de penitenciare, vă revine un rol esenţial în combaterea şi limitarea acestui fenomen. Plecăm de la premisa că este un fenomen care ne creează foarte multe dificultăţi atât nouă, cât şi colaboratorilor şi partenerilor noştri din celelalte instituţii din structura de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi plecând de la această premisă, împreună cu Autoritatea Naţională în Comunicaţii, am procedat la elaborarea unui demers astfel încât pe raza de acţiune a fiecărui penitenciar semnalul GSM să poată fi în perioada imediat următoare, sperăm noi până la sfârşitul acestui an, diminuat astfel încât acest fenomen al telefoanelor mobile introduse ilegal în penitenciar să fie redus”, a spus directorul general al ANP.

Citeste si:  Ministerul Finanţelor propune reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit pentru bugetele locale

El a menţionat că împreună cu Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) a fost demarată o amplă activitate de identificare a acelor angajaţi ai ANP implicaţi în fapte de corupţie.

„Pentru că inevitabil orice pădure are şi uscături şi recunoaştem acest aspect – că avem şi membri ai personalului care nu-şi îndeplinesc corespunzător atribuţiile de serviciu sau mai rău sunt implicaţi în acte de corupţie – împreună cu DGA ne propunem să identificăm toate aceste persoane şi să adoptăm măsurile legale corespunzătoare”, a adăugat Dobrică.

La rândul său, Alexandra Şinc, reprezentantă a Ministerului Justiţiei, este de părere că în ceea ce priveşte telefoanele mobile introduse în penitenciare soluţia ar fi una care să rezolve problema în mod global – diminuarea semnalului pe spaţiile de deţinere.

Citeste si:  Euroregiunea Dunărea de Jos, 10 ani de cooperare transfrontalieră

„Soluţia este una tehnică de diminuare a semnalului pe spaţiile de deţinere. Nu s-a găsit încă această soluţie şi nu se aplică încă în practică, pentru că trebuie să facem acest lucru în aşa fel încât să nu afectăm nici funcţionarea telefoanelor în spaţiile administrative, pentru că oamenii care lucrează acolo au nevoie de ele, nici funcţionarea telefoanelor în perimetrul penitenciarelor, acolo unde acestea se află în mijlocul oraşelor, pentru că din păcate noi ne confruntăm şi cu această problemă – penitenciarele nu sunt numai la marginea oraşului, în spaţii deschise, unde să nu fie afectată populaţia. Pe acelaşi releu există şi locuinţe şi instituţii şi o mulţime de persoane ar putea fi afectate în felul acesta. De aceea necesită un pic de timp găsirea soluţiei tehnice”, a declarat Şinc.

Citeste si:  Soluţia paradoxală pentru un stat eficient: salarii de cinci ori mai mari pentru miniştri şi o restructurare a numărului de bugetari

Potrivit acesteia, un telefon mobil poate fi introdus în penitenciar chiar şi după un control făcut cu rigurozitate şi bună-credinţă.

„Aceste telefoane au devenit unele dintre ele foarte mici, astfel încât, chiar la un control făcut cu rigurozitate şi cu bună-credinţă, având în vedere raportul între numărul celor care fac controalele şi populaţia penitenciară, respectiv vizitatorii acesteia, ţinând seama de contactele mai dese cu exteriorul pe care le au cei de la regimul deschis şi semideschis, există oricând riscul introducerii de telefoane mobile”, a adăugat Alexandra Şinc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close