Recompensele psihologice atunci când oferi sunt într-adevăr mai mari decât atunci când primeşti

Un nou studiu confirmă faptul că este mai bine să oferi decât să primeşti, indiferent de situaţia materială sau de cultura ţării din care provii, conform LiveScience.

Activităţile umanitare, cheltuirea banilor pentru alţii, fie prieteni, membri ai familiei sau necunoscuţi, oferă un nivel superior al recompenselor psihologice faţă de cumpărarea unui obiect pentru propria folosinţă. Confirmarea acestei realităţi indică faptul că sentimentul pozitiv al generozităţii este o componentă cheie a naturii umane.

„Descoperirile noastre indică faptul că recompensa psihologică resimţită atunci când îi ajutăm pe alţii este adânc înrădăcinată în natura umană, manifestându-se în contexte culturale şi economice diverse”, susţine coordonatorul acestui studiu, Lara Aknin de la Simon Fraser University din Canada.

Pentru a demonstra acest lucru, Aknin şi echipa sa de cercetători au realizat un sondaj pe un eşantion reprezentativ de 234.917 persoane din 126 de ţări de pretutindeni din lume. Ei au aflat că repondenţii din toate aceste ţări au resimţit recompensa psihologică după ce au arătat generozitate faţă de semenii lor. Această recompensă este universală şi indiferentă de nivelul venitului, de structurile sociale, sau de nivelul de libertate sau de corupţie al societăţii din care fac parte aceşti oameni.

De asemenea, actele de generozitate sunt mai greu uitate de cei care le fac. În toate experimentele realizate repondenţii şi-au amintit cu mai multă uşurinţă când au cheltuit bani pentru alţii faţă de cheltuielile pe care le-au făcut pentru propriile nevoi sau capricii.

„Dintr-o perspectivă evolutivă beneficiile emoţionale pe care le resimt oamenii atunci când fac gesturi de generozitate au funcţionat în favoarea încurajării comportamentului social care este necesar supravieţuirii pe termen lung a speciei umane”, a mai adăugat Aknin.

Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei American Psychological Association’s Journal of Personality and Social Psychology.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata