Însămânţarea norilor a prevenit inundaţiile în Indonezia?

Indonezia investeşte într-o strategie neobişnuită pentru a preveni inundaţiile în capitala Jakarta, iar oficialii susţin că deja înregistrează rezultate pozitive. Aceştia folosesc tehnica de “însămânţare a norilor”, o tehnologie de modificare a vremii la care se recurge în timpul secetei. Metoda presupune injectarea norilor cu substanţe care încurajează formarea de cristale de gheaţă suficient de grele pentru a cădea, grăbind astfel “producţia” de ploaie, prezintă Guardian.co.uk.

Ploaia este ultimul lucru de care ar avea nevoie acum Indonezia, având în vedere faptul că ţara a experimentat căderi masive de precipitaţii încă de la mijlocul lunii ianuarie.

Însă, cercetătorii indonezieni cred că inducerea căderii de precipitaţii peste suprafaţa oceanului, înainte ca norii de ploaie să ajungă deasupra oraşului va ajuta la prevenirea indundaţiilor în Jakarta.

Citeste si:  Precipitaţiile şi temperaturile prognozate până la 1 martie nu vor conduce la producerea de inundaţii

“Imităm natura. Este uşor să provoci ploaia în majoritatea norilor de deasupra apei. Am descoperit că sarea care se evaporă din ocean, accelerează procesul de ploaie, deoarece încurajează particulele de nori să absoarbă apa”, explică Tri Handoko Seto, un reprezentant al Unităţii Tehnice de Modificare a Vremii.

Luna trecută (pe data de 26 ianuarie), avioanele militare care transportau tone de sare au început operaţiunea de însămânţare a norilor împrăştiind sare peste norii de ploaie de deasupra apei. Operaţiunea va dura aproximativ două luni.

Operaţiunea a ajuns în atenţia publicului recent, deoarece guvernul indonezian susţine că a reuşit să reducă rata precipitaţiilor din Jakarta, în special între 26 şi 29 ianuarie, când meteorologii locali au preconizat căderi masive de ploaie şi producerea de inundaţii.

Citeste si:  O alimentaţie acidifiantă poate creşte riscul apariţiei diabetului

Însă, Zev Levin, profesor de fizică atmosferică de la Universitatea Tel Aviv din Israel, spune că “este dificil de dovedit cantitatea de precipitaţii care s-ar fi produs deasupra oraşului, dacă norii nu erau însămânţaţi.”

“Pentru a dovedi eficienţa însămânţării norilor”, spune Levin, “trebuie realizate experimente bine puse la punct, pe baza unui proiect statistic robust, cu o zonă de control a însămânţării şi cu o alocare aleatorie a acestui tip de modificare a vremii”. “În acest caz, reprezentanţii din Indonezia nu pot dovedi succesul operaţiunii de însămânţare a norilor, deoarece aceştia nu au o zonă de control”, spune Levin.

Acesta mai spune că însămânţarea norilor în Indonezia nu va face nimic sau va reuşi extrem de puţine lucruri în ceea ce priveşte modificarea vremii, deoarece norii tropicali nu sunt uşor de modificat.

Citeste si:  Cernobâlul, adevărată rezervaţie de lupi şi mistreţi

“Dinamica norilor domină procesul de producere de ploaie şi orice încercare de modificare va avea, în cel mai bun caz, un efect secundar”.

În anul 2009, oamenii de ştiinţă au obţinut prima dovadă că însămânţarea norilor poate stimula căderea de precipitaţii pe o perioadă lungă de timp. Dar, totodată, au făcut apel şi la precauţie în ceea ce priveşte această tehnică din cauza declaraţiilor nerealiste privind succesul operaţiunii şi dificultăţilor cu care se confruntă pentru a dovedi dacă tehnica funcţionează într-adevăr.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata