Parcurile urbane îmbunătăţesc funcţia cognitivă a creierului

Un studiu extrem de interesant, realizat de o echipă de cercetare condusă de Marc Berman de la Universitatea din Michigan, a prezentat o serie de argumente ştiinţifice care susţin beneficiile parcurilor din zonele urbane, realtează TheAtlanticcities.com

Iniţial, oamenii de ştiinţă au supus participanţii la un test standard de memorie şi atenţie, după care o parte dintre subiecţi au mers la plimbare prin centrul oraşului, iar cealaltă parte s-a bucurat de o plimbare prin parcul dendrologic al oraşului, Ann Arbour. Participanţii au fost testaţi din nou la întoarcerea lor în laborator şi, fără nici o urmă de îndoială, grupul care s-a plimbat în natură a avut un punctaj mult mai bun.

De fapt, şi persoanele care s-au plimbat prin centrul oraşului au avut un punctaj destul de mare, însă nu la fel de mare ca subiecţii care s-au plimbat în natură.

Berman şi colegii săi numesc acest fenomen “teoria restaurării atenţiei”. În termeni simpli, atunci când ne aflăm într-un cadru în care există mulţi factori stimulativi, o mare parte din atenţia noastră directă se îndreaptă asupra unor lucruri banale, cum ar fi urmărirea traficului şi a pietonilor. Pe de altă parte, atunci când interacţionezi cu natura, foloseşti o formă indirectă de atenţie care, în esenţă, oferă creierului nostru şansa de a se reîmprospăta, la fel cum se întâmplă şi în timpul somnului.

Aşa cum concluzionează autorii studiului, rezultatele demonstrează că mediul natural are efecte foarte benefice:

“Pe scurt, am arătat că interacţiunile simple şi scurte cu natura pot produce creşteri semnificative în ceea ce priveşte controlul cognitiv, ceea ce demonstrează încă o dată importanţa vitală a mediului natural pentru o bună funcţionare a creierului uman.”

La începutul acestui an, acelaşi grup de cercetare a realizat un alt studiu. De această dată, oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă natura va influenţa un grup de participanţi care suferă de depresie clinică severă.

Testul în sine a fost destul de asemănător cu cel anterior. Oamenii de ştiinţă au evaluat starea de spirit şi capacitatea de atenţie a 20 de persoane care sufereau de depresie severă, determinând participanţii să mediteze la o experienţă personală nerezolvată. Apoi, unele persoane au făcut o plimbare de o oră prin parcul dendrologic (marcat cu verde în imaginea de mai jos), în timp ce alţii s-au învârtit pe străzile din centrul oraşului (marcat cu roşu). O săptămână mai târziu, participanţii au repetat procesul, însă au făcut plimbările în zone diferite.

Ca şi în cazul primului studiu, performanţa atenţiei a crescut mai mult după plimbările în natură, decât după cele făcute în zona centrală a oraşului (de fapt, dimensiunea efectului a fost de cinci ori mai mare). Şi, în acelaşi timp, a funcţionat şi schimbarea stării de spirit: participanţii au plecat la plimbare într-o stare mai proastă decât atunci când au intrat în laborator. După plimbare, cei care au fost prin parc au experimentat o îmbunătăţire mai mare a “afectului pozitiv”, o stare emoţională, care în mod normal, la pacienţii depresivi este extrem de scăzută.

Studiul are o serie de concluzii. Prima, nu neapărat asociată cu oraşele, este aceea că plimbările în natură ar putea oferi o soluţie alternativă sau complementară la tratamentele tradiţionale pentru depresiile severe. Aşa cum indică cercetătorii, inducerea stării de spirit a funcţionat, ceea ce înseamnă că participanţii la studiu au plecat în călătoria lor gândindu-se la un eveniment personal negativ. Faptul vă afectul lor pozitiv se îmbunătăţeşte, în ciuda stării de spirit proaste, demonstrează puterea cognitivă declanşată de plimbarea prin parc.

A doua concluzie, care se adresează în special administraţiilor locale, este aceea că “includerea naturii în mediile urbane poate contracara unele efecte negative pe care oraşul le are asupra creierului”. Cercetarea recentă a sugerat că vegetaţia urbană are impact benefic asupra ratei criminalităţii, dar şi avantaje de natură economică. Acum, ecologiştii pot sublinia sintagma “sănătatea publică” în lista lor de argumente.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.