EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Prima fermă eoliană din lume care va produce un Gigawatt de energie!

Oficialii din Japonia au anunţat planurile de construire a celei mai mari ferme eoliene din lume, la 16 kilometri de coasta zonei Fukushima, locul în care s-a produs dezastrul nuclear provocat de cutremurul şi tsunamiul ce a lovit naţiunea insulară în martie 2011. Conform proiectelor, aici se va dezvolta o fermă eoliană capabilă să producă o putere energetică de un Gigawatt, relatează Phys.org.

În perioada de după cutremurul şi valul tsunami din martie 2011, guvernul japonez ia în calcul renunţarea la energia nucleară şi la pericolele implicite, îndreptându-şi atenţia spre resursele de energie regenerabilă.

Ţara plănuieşte să îşi închidă toate centralele nucleare şi să le înlocuiască cu unităţi de producere de energie solară şi eoliană. În acest sens, planurile de construire a parcurilor eoliene au ajuns în centrul atenţiei.

Momentan, cea mai mare fermă eoliană din lume se află în largul coastei Suffolk din Marea Britanie. Numită Marea Fermă Gabbard, acest parc eolian produce 504 megawaţi de energie, folosind 140 de turbine.

Noua fermă proiectată pentru Japonia, conform estimărilor, va produce un gigawatt de energie, folosind doar 143 de turbine eoliene.

În loc să ancoreze fiecare turbină direct de fundul oceanului, specialiştii plănuiesc să le amplaseze pe cadre plutitoare din oţel, care vor fi ancorate de platoul continental.

Pentru a le păstra în poziţie verticală, sub ele va fi folosit balast. Planul presupune şi utilizarea a două turbine de megawaţi, fiecare având o înălţime de 200 de metri.

Locaţia a fost aleasă datorită infrastructurii existente, care a fost utilizată pentru a transporta energia de la centrala Daiichi, înainte să fie distrusă. Prefectura oraşului Fukushima şi-a declarat public obiectivul de a deveni 100% auto-suficientă din punct de vedere energetic până în anul 2040.

Pe lângă parcul eolian, există planuri în curs de dezvoltare pentru a construi şi cea mai mare fermă solară din ţară.

Până în prezent, cu ajutorul unui program guvernamental de finanţare a proiectelor eoliene, spune Asociaţia Puterii Eoliene din Japonia, energia produsă de astfel de centrale a crescut deja cu 8,2%. Construcţia parcului eolian uriaş va fi finalizat până în anul 2020.

Managerii de proiect spun că s-au realizat suficiente teste ale proiectului, pentru a se asigura că noua fermă eoliană nu va fi afectată de cutremure, tsunami sau taifunuri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata