Cum să-ţi construieşti propria seră sub formă de cupolă solară – GALERIE FOTO

1. Ce faci atunci când vrei să-ţi creşti propriile alimente? Aceasta este întrebarea pe care şi-a pus-o tatăl meu atunci când a început acest proiect în urmă cu un an. Trăind la 2,36 kilometri deasupra nivelului mării, cu un sezon de vară de 80 de zile, în cel mai bun caz, şi cu un frig năprasnic în timpul anotimpurilor reci, cum poţi să-ţi cultivi propriile alimente? Răspunsul, din câte se pare, este destul de interesant: o seră sub forma unei cupole solare geodezice, povesteşte Collin Dunn pentru Treehugger.com.

 

2. Aceasta este grădina tatălui meu înainte de a construi sera. Se află pe o pantă sudică, în spatele casei, ceea ce înseamnă că plantele beneficiază de multă lumină solară, dar razele amiezii au ofilit o mare parte din salata verde şi din spanac. În plus, elanii, căprioarele şi iepurii din zonă, care frecventau curtea noastră, şi-au făcut un obicei de a mânca totul, inclusiv sistemul de plasă elaborat şi cvasi-funcţional de deasupra. Toate acestea, plus un sezon de cultivare scurt, au condus la concluzia că aceste zone de creşte nu funcţionau prea bine.

 

3. După ce a analizat puţin opţiunile, tatăl meu a decis că cea mai bună metodă de a extinde sezonul de creştere a legumelor era o seră, şi că o cupolă geodezică ar fi o formă potrivită pentru a profita cât mai mult de lumina şi energia solară din cele 300 de zile însorite din Colorado. O companie numită Growing Spaces (Spaţii de Cultivare) construia kituri pentru o astfel de seră. Aşa că, iată care este locul propus pentru ridicarea cupolei.

 

4. Asociaţia locală a Proprietarilor a fost destul de interesată de planul său, dar nu într-un sens bun, din păcate. După mai multe propuneri, unele schimburi de cuvinte mai puţin politicoase şi câteva compromisuri, copacii din partea stângă a imaginii au trebuit să fie plantaţi pentru a ajuta cupola să se “integreze” cu decorul.

 

5. Locul propus se află pe o pantă mică, aşa că, au fost necesare unele excavări pentru a nivela zona. Pământul rezultat din săpături, adunat grămadă, a fost păstrat pentru a fi adăugat în zonele de cultivare din interiorul serei, după ce construcţia va fi finalizată.

 

6. Un strat de plasă împotriva rozătoarelor a fost aşezat înainte de a turna fundaţia, pentru a proteja legumele, astfel încât animalele să nu poată săpa tunele pe sub pământ, pentru a pătrunde în seră.

 

7. A sosit un camion cu pietriş – materia primă care urma să asigure fundaţia pentru structură. Deşi cupolele pot fi construite pe orice, de la o fundaţie de beton şi până la un petic de pământ aplatizat, tatăl meu a ales pietrişul, deoarece este mai uşor de mutat, nivelat, se lucrează mai uşor cu el şi se drenează foarte bine.

 

8. Nivelarea şi aplatizarea fundaţiei s-a făcut cu ajutorul unui dispozitiv cu laser. La fel ca în orice alte construcţii, este foarte important ca fundaţia să fie nivelată, iar din moment ce cupola geodezică este un kit pre-fabricat, cu atât mai mult trebuie urmată această regulă.

 

9. Odată cu finalizarea acestor etape, a venit în sfârşit momentul construcţiei efective. Cupola de la compania Growing Spaces vine aproape în totalitate pre-fabricată, aşa că, odată ajunsă la locul faptei, procesul construcţiei devine asemănător cu o versiune avansată de lego, constând în mare parte din instrucţiuni de urmat şi prinderea cu şuruburi a pereţilor. Tatăl meu a reuşit să facă pereţii exteriori de unul singur.

 

10. După această etapă, cupola începe să prindă formă. Înşurubarea structurii cupolei are nevoie de patru mâini, însă cu puţin ajutor din partea mamei mele, acesta a reuşit să treacă de la fundaţia nivelată la structura scheletică, în decursul a trei zile.

Citeste continuarea

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.