Meteş (Nuclearelectrica): Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu se vor pune în funcţiune mai devreme de 2019

Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu vor putea fi puse în funcţiune mai devreme de 2019, dacă s-ar continua construcţia lor, şi ar urma să funcţioneze 40 de ani, a declarat, miercuri, 27 februarie, într-o conferinţă de specialitate, Mircea Meteş, inginer-şef în departamentul de tranzacţii energie electrică la Nuclearelectrica.

„Noi sincer credem că încă poate să existe interes şi că se vor găsi investitori care să aibă în vedere ceea ce ar urma să se întâmple în următoarele decenii. Unităţile 3 şi 4, dacă va începe din nou construcţia lor, realizată în proporţie de 15%, nu se vor pune în funcţiune mai devreme de 2019 şi ar urma să funcţioneze vreo 40 de ani. Toate estimările făcute de consultanţi europeni arată creşteri de preţuri în perspectiva îndelungată, legate şi de preţurile prognozate în Uniunea Europeană”, a spus Meteş.

Potrivit acestuia, costul de construcţie al celor două unităţi, estimat la 4 miliarde de euro, s-a bazat pe evaluări făcute de mai mulţi consultanţi la nivelul anului 2003-2004 când s-a început campania de pregătire.

„Aceasta a început încă pe vremea când la Ministerul Economiei era Dan Ioan Popescu. Era o evaluare, probabil, mai grosier făcută şi la un alt moment. Acum acest cost este evaluat la 6,5 miliarde euro, preţul cu care sunt evaluate cam toate proiectele nucleare din lume”, a explicat oficialul Nuclearelectrica.

În toamna anului trecut, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu, arăta că China Guangdong Nuclear Power Group ar putea asigura 40% din investiţia necesară proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Investiţia în cele două reactoare de la Cernadovă a fost estimată, recent, la 6,4 miliarde euro, potrivit unui studiu Ernst&Young.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.