Papa către pelerinii români: Vă doresc ca pelerinajul să aducă roade bune pentru voi şi comunităţile voastre

Papa Benedict al XVI-lea a adresat, la ultima sa audienţă generală de miercuri, 27 februarie, un mesaj, în limba română, şi către pelerinii români, binecuvântându-i şi dorindu-le ca pelerinajul să le aducă ‘roade bune’ lor şi comunităţilor lor, relatează Radio Vatican.

Benedict al XVI-lea i-a salutat pe pelerinii români, în special pe cei veniţi de la Oradea, în pelerinaj la mormintele Sfinţilor Apostoli Petru şi Paul.

„Lăudat să fie Isus Cristos! Adresez un salut cordial credincioşilor de limba română, mai ales celor de la Oradea! Vă primesc cu bucurie şi vă doresc ca pelerinajul vostru să aducă roade bune pentru voi şi comunităţile voastre. Vă binecuvântez din toată inima!”, a transmis papa.

La ultima audienţă generală a papei Benedict al XVI-lea s-a putut vedea şi trăi într-un mod extraordinar universalitatea Bisericii reunite în jurul Succesorului lui Petru, relatează Radio Vatican. El a vorbit într-o limbă pe care toţi au înţeles-o: cea a iubirii lui Cristos, dar pelerinii prezenţi în Piaţa Sfântul Petru, veniţi din toată lumea pentru a-l vedea şi a-i mulţumi Sfântului Părinte, şi-ar fi dorit fiecare să-l audă pe Papă vorbind în limba din ţările de provenienţă, adaugă sursa citată. În afară de italiană, papa s-a adresat pelerinilor în 11 limbi.

Citeste si:  Fum negru la Vatican, noul Suveran Pontif nu a fost ales la primul scrutin

Adresându-se în limba franceză, papa a spus: „Vă mulţumesc pentru respectul şi înţelegerea cu care aţi acceptat renunţarea mea”. Sfântul Părinte a dorit să asigure „că va continua să însoţească parcursul Bisericii, cu rugăciunea şi meditaţia”, încurajându-i pe credincioşi să aibă inima plină de bucurie, având certitudinea că Domnul „este alături de noi, ne însoţeşte cu iubirea sa”, şi va susţine mereu Biserica.

Cu inimă senină, Benedict al XVI-lea şi-a explicat decizia, asigurându-i pe credincioşi de prezenţa lui Cristos în Barca lui Petru, o prezenţă continuă, moment după moment, mai ales atunci când înfruntarea furtunilor ar putea conduce la ideea absenţei lui Dumnezeu din Barca lui Petru şi de lângă noi, mai relatează Radio Vatican.

Citeste si:  Guvernul spaniol recunoaşte că nu vor putea fi respectate previziunile de ocupare a locurilor de muncă

Adresându-se pelerinilor de limba germană, Benedict al XVI-lea le-a vorbit despre prezenţa lui Isus în Barca lui Petru, care-i aparţine. „Asemenea lui Petru şi discipolilor din barca aflată în apele lacului din Galilea, şi eu ştiam că Domnul este în Barcă şi că Barca îi aparţine”, a spus Papa, adăugând că nimic „nu poate întuneca această certitudine”. „Iată de ce un Papă nu este niciodată singur atunci când conduce Barca lui Petru”, a afirmat Sfântul Părinte.

Vorbind în limba engleză, Papa le-a transmis pelerinilor englezi că are inima plină de gratitudine faţă de Domnul care conduce întodeauna Biserica. Benedict al XVI-lea i-a îndemnat pe credincioşi ca „în comuniune cu Maica Domnului şi cu toţi sfinţii” să se încredinţeze cu speranţă Domnului, care continuă se vegheze asupra vieţilor noastre, „asupra mersului Bisericii şi a lumii, de-a lungul drumului istoriei”.

Cuvintele Papei s-au alternat continuu cu aplauzele pelerinilor şi cu strigătele lor de mulţumire în toate limbile. Se puteau auzi coruri de ‘grazie’, ‘gracias’, ‘danke’, ‘merci’, ‘thank you’, dar şi ‘mulţumesc’.

Citeste si:  Scandal fără precedent. BNR respinge la CEC doi vicepreşedinţi fără experienţă bancară, propuşi de PDL. Unul dintre ei este fiul prefectului de Cluj

Papa a avut nu doar cuvinte de mulţumire către credincioşi şi colaboratori, dar a exprimat cuvinte de vie speranţă pentru viitorul Bisericii. Biserica, a repetat Benedict al XVI-lea, este a Domnului, care o va susţine şi călăuzi întotdeauna cu lumina sa.

În limba spaniolă, papa a transmis: „În acest An al Credinţei vă îndemn pe toţi să reînnoiţi ferma încredere în Dumnezeu, cu certitudinea că El ne susţine şi ne iubeşte”. Papa i-a îndemnat pe toţi la bucuria de a fi creştini. Cuvintele ‘bucurie’ şi ‘gratitudine’ au fost de altfel cele mai frecvente din cateheza ultimei audienţe din pontificatul lui Benedict al XVI-lea.

Salutul Papei nu a fost un ‘adio’, ci o încredinţare a credincioşilor de ‘protecţia Maicii cereşti’, cu îndemnul de a rămâne „uniţi în rugăciune şi în ferma credinţă în Isus Cristos cel Înviat”, încheie Radio Vatican.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata