Ponta: Guvernul va prelungi prevederile unei OUG din 2006 vizând protecţia socială pentru disponibilizaţi

Guvernul va prelungi prevederile unei ordonanţe de urgenţă din 2006 vizând protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, a afirmat miercuri premierul Victor Ponta, respingând aserţiunile din presă vizând demararea unui program de concedieri în companiile energetice.

„Interacţiunea dintre activitatea guvernamentală şi presă este extrem de importantă. Apare câte ceva în presă, după care alergăm cu toţii să aflăm de fapt ce a vrut să spună cel care a prezentat în presă că o să demarăm un program de dat oameni afară din companiile de stat. Eu nu pot, desigur, decât să-i felicit pe cei care dau asemenea ştiri, care nu trebuie să fie şi adevărate, trebuie să fie doar interesante, ‘pe surse’. Din fericire, am reuşit să aflăm ce se întâmplă şi e o ştire extraordinară – astăzi suntem în 2013 -, în exclusivitate, evident, despre Ordonanţa 116 adoptată în 21 decembrie 2006. Deci, acum şapte ani s-a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind protecţia socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective ca urmare a restructurării şi reorganizării unor societăţi naţionale, regii autonome, companii naţionale şi societăţi comerciale”, a declarat Victor Ponta, în deschiderea şedinţei de guvern.

Citeste si:  Ponta: Dacă PSD, UNPR şi PC cred că eu sunt soluţia, voi candida la Preşedinţie

El a arătat că actul normativ adoptat în 2006 a fost prelungit de Guvernul Boc în 2009 şi urmează fie extins „în cazul în care apar situaţii importante pentru angajaţi”.

„Ştirea e foarte ‘proaspătă’, doar de şapte ani. Dar important e că e ‘senzaţională’. Iar această prevedere legală, adoptată în 2006, a fost de fiecare dată prelungită, ultima dată prin Ordonanţa 85/2009 a Guvernului Boc şi va fi prelungită şi de noi, pentru că prevede nişte drepturi ale angajaţilor în cazul în care, începând din 2006 şi până în 2018, s-ar putea să fie cazul şi până în 2020, apar situaţii importante pentru angajaţi. Deci, de la faptul că o ordonanţă din 2006 care se prelungeşte tot timpul – şi e bine că se prelungeşte, că e vorba de nişte drepturi ale salariaţilor -, astăzi toată ziua încercăm să aflăm cum dăm noi afară mii de oameni. Ţine şi de lipsa de profesionalism, dar şi de capacitatea noastră de a comunica mai rapid”, a spus şeful Executivului.

Citeste si:  Ponta: Preşedintele Traian Băsescu nu semnează memorandumul cu FMI

În context, el le-a cerut miniştrilor să informeze rapid şi corect opinia publică atunci când sesizează neadevăruri.

„Cred că este extrem de important – şi Ministerul Economiei, şi celelalte ministere – când aveţi asemenea ştiri ciudate, să verificaţi şi să informaţi imediat opinia publică, pentru că acum, probabil, luând în serios o ştire falsă, zeci de mii de oameni stau şi aşteaptă că încep concedieri, or, noi nu încercam decât să păstrăm în vigoare o reglementare din 2006, prelungită în 2009 şi care va fi probabil prelungită şi de următoarele guvernări”, a afirmat Ponta.

Citeste si:  Obligaţii declarative cu termene în luna octombrie 2012
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata