Castel Gandolfo, reşedinţa Pontifului roman emerit

Papa Benedict al XVI-lea, a cărui renunţare la pontificat devine oficială şi efectivă joi seară, la ora locală 20:00, s-a retras, pentru două luni, la Castel Gandolfo, reşedinţa de vară a suveranilor pontifi, situată la circa 30 de kilometri de Roma.

 La Castel Gandolfo, „Papa emerit” va locui în obişnuitul său apartament din această vilă, proprietate pontificală începând din 1596, care a fost ridicată iniţial pe creasta stâncoasă ce domină Lacul Albano din regiunea Lazio. Cetatea s-a extins de-a lungul secolelor, devenind o adevărată reşedinţă de vacanţă, înconjurată de localitatea Castel Gandolfo, cu aproximativ 9.000 de locuitori, înscrisă pe lista celor mai frumoase aşezăminte de acest tip din Italia.

În prezent, vila şi grădinile sale se întind pe circa 55 de hectare, având cu 11 hectare mai mult decât Vaticanul, cel mai mic stat din lume. Vila beneficiază de extrateritorialitate. Proprietatea, care se bucură de vedere la mare, pe de o parte, şi de o privelişte spre lac de cealaltă, se află la 426 de metri altitudine, ceea ce le garantează locatarilor săi aer proaspăt şi răcoros chiar şi în timpul nopţilor de vară.

În mod normal, papii vin aici cu ocazia Sărbătorilor Pascale şi în timpul verii. „Papa emerit”, care venea de regulă cu ocazia Paştelui catolic, care va fi sărbătorit anul acesta la 31 martie, şi-a anticipat practic sejurul cu o lună, în urma deciziei sale de a renunţa la pontificat. O situaţie de rutină în ceea ce priveşte logistica, dar excepţională din punct de vedere al circumstanţelor, precizează joi mass media din Italia.

Retragerea papei Benedict al XVI-lea, anunţată pe 11 februarie, a luat prin surprindere lumea întreagă, dar este de înţeles decizia Suveranului Pontif de a se retrage la Castel Gandolfo, o vilă pe care Ratzinger a declarat întotdeauna că o iubeşte şi unde va avea parte de o ambianţă familială.

Lui Ratzinger îi plac mai ales grădinile vilei, cu alei mărginite de copaci şi flori , unde va face multe plimbări. „Papa emerit” va fi însoţit la Castel Gandolfo de secretarul său personal, Georg Gaenswein, de cele patru călugăriţe care îl asistă la activităţile zilnice şi de noul majordom care l-a înlocuit pe Paolo Gabriele, protagonist al scandalului numit „Vatileaks”. Ratzinger îşi va petrece majoritatea timpului în apartamentele sale private, ce ocupă aripa din vilă cu vedere spre mare.

Faţada actuală a vilei a fost realizată de arhitectul italian Carlo Maderno, lucrare efectuată după ce papa Urban al VIII-lea a decis în 1626 să transforme în mod oficial Castel Gandolfo în reşedinţa de vară a papilor.

În cursul celor două luni pe care le va petrece în această vilă, „Papa emerit” îşi va sărbători şi ziua de naştere, pe 16 aprilie, când va împlini vârsta de 86 de ani.

După alegerea noului Suveran Pontif, Ratzinger se va întoarce la Vatican, unde destinaţia sa finală va fi mănăstirea „Mater Ecclesiae”, situată în spatele Palatului Apostolic.

În momentul în care la Vatican va începe perioada numită ‘sede vacante’ (loc vacant), la ora locală 20.00, Garda Elveţiană va părăsi intrarea principală a palatului din Castel Gandolfo. Acesta va fi singurul semn exterior care va semnala finalul pontificatului lui Benedict al XVI-lea, iar ‘Papa emerit’ va începe o nouă viaţă dedicată rugăciunii şi reflecţiei, cu multe momente de normalitate. Începând din seara zilei de joi, siguranţa lui Ratzinger va fi asigurată de jandarmeria de la Vatican şi de poliţia italiană.

La noua sa locuinţă provizorie din Castel Gandolfo, „Papa emerit” nu şi-a adus doar cărţile şi documentele personale. Ratzinger a adus şi pisica sa preferată, Contessina, cu care vorbeşte în dialect bavarez. La Castel Gandolfo îl mai aşteaptă pianul său, cunoscută fiind pasiunea lui Benedict al XVI-lea pentru muzică, mai ales pentru compoziţiile lui Bach şi Mozart. „Aici, la Castel Gandolfo, am totul, lacul, muntele şi văd marea”, afirmase Joseph Ratzinger acum doi ani, o frază pe care primarul localităţii a gravat-o pe o placă.

Ziua retragerii lui Ratzinger a fost o zi istorică la Roma, un eveniment fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice, pe care întregul oraş l-a trăit într-o atmosferă de intensă emoţie. Pentru că italienii, în ultimii opt ani, cât a durat pontificatul său, au învăţat să îl iubească pe Benedict al XVI-lea, un fin teolog, care a „trasat” graniţele religiei catolice în epoca modernă şi în această lume globalizată.

Decizia papei de a se retrage este considerată la Roma şi ca un semnal de umanitate şi de modernitate pentru Biserica Catolică. Prin decizia sa, Benedict devine o figură istorică mergând „dincolo de modernitate, de timp şi de vârstă „, pentru că decizia sa de a renunţa la Sfântul Scaun este şi ‘un gest prin care o persoană în vârstă îşi admite slăbiciunea”, a scris joi directorul cotidianului roman La Repubblica, Ezio Mauro.

Sanctitatea sa Benedict al XVI-lea, „Papa emerit”, va continua să se îmbrace în alb, dar fără însemnele pontificatului, iar pantofii roşii purtaţi de suveranii pontifi vor fi înlocuiţi de o pereche de pantofi de culoare maro, care i-au fost donaţi de un grup de artizani mexicani. La ora care va marca sfârşitul pontificatului său, Benedict îşi va scoate de la mâna dreaptă „Inelul Pescarului”, inelul pontifical, care va fi distrus de cardinalul şambelan (cardinale camerlengo), italianul Tarcisio Bertone, dar va păstra crucifixul pe care îl poartă.

Acum, capitala Italiei se pregăteşte să întâmpine un alt eveniment care va atrage atenţia comunităţii internaţionale, şi anume Conclavul cardinalilor electori care îl vor alege pe succesorul lui Benedict al XVI-lea.

Costul Conclavului, de circa 4,5 milioane de euro, va fi susţinut de statul italian, pe baza Concordatului dintre stat şi Biserica Catolică (Patti Lateranensi), a anunţat recent primarul Romei, Gianni Alemanno, care a solicitat sprijinul guvernului italian.

Măsurile de siguranţă şi sprijinul acordat pelerinilor care vor sosi la Roma din întreaga lume pentru a asista la desfăşurarea Conclavului vor fi asigurate de forţele de ordine din Italia, în colaborare cu Protecţia civilă. Se estimează că vor sosi la Roma peste un milion de pelerini, în luna martie, când Conclavul cardinalilor electori va alege un nou Suveran Pontif.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.