EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Compania Naţională Poşta Română nu va demara proceduri de disponibilizare a angajaţilor

1

Compania Naţională Poşta Română (CNPR) nu va demara proceduri de disponibilizare, restructurare sau reducere a veniturilor angajaţilor, respectând astfel prevederile acordului încheiat cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) în septembrie 2012, se arată într-un comunicat remis joi .

Potrivit comunicatului, conducerea executivă a Poştei Române consideră că pichetele de protest organizate în cursul zilei de joi de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România sunt lipsite de temei, la nivelul CNPR cheltuielile salariale având o pondere de 70% din totalul cheltuielilor companiei. Pentru comparaţie, la nivelul administraţiilor poştale europene media se situează la aproximativ 50% din totalul cheltuielilor.

‘Asigurarea derulării normale a activităţii într-o firmă este prioritară, indiferent dacă este o companie de stat sau o companie privată. Din acest punct de vedere, conducerea Poştei Române nu tolerează absenţele nemotivate de la locul de muncă, indiferent de contextul în care acestea se produc’, se mai spune în comunicatul citat.

Aproximativ 100 de lucrători din Compania Naţională Poşta Română (CNPR) au protestat, joi, între orele 10.30-11.30, în faţa sediului instituţiei din Bucureşti. Protestul s-a încheiat fără incidente la ora 11.30, acţiuni similare desfăşurându-se, pe parcursul zilei, în toate judeţele. La manifestările din ţară sunt aşteptaţi, potrivit liderilor de sindicat, peste 4.000 de oameni.

Sute de sindicalişti ai Poştei Române au protestat, joi, în întreaga ţară, faţă de disponibilizările de personal anunţate de Compania Naţională Poşta Română (CNPR). Acţiunile revendicative fac parte dintr-un calendar de proteste menit să atragă atenţia opiniei publice şi a factorilor politici decidenţi, cu privire la numeroasele probleme cu care se confruntă CNPR şi angajaţii acestei companii.


CLUJ

Poştaşii clujeni au pichetat sediul Prefecturii, manifestându-şi astfel protestul faţă de disponibilizările de personal preconizate de conducerea CNPR, prin reducerea cu 50% a subunităţilor din judeţe, precum şi faţă de intenţia Guvernului de a privatiza cel mai mare operator de profil din ţară.

Liderul Filialei Cluj a Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, Carol Sinka, a declarat pentru AGERPRES că sindicatul nu este de acord cu privatizarea CNPR.

„Înainte de a demara o procedură de privatizare, să ne uităm ce s-a întâmplat cu alte companii poştale privatizate din Europa şi să învăţăm din greşelile lor. Nu vrem să fim, din nou, cobai. Poşta Română nu este un poligon de experimente. Sindicatul este de acord ca statul român, care este acţionar majoritar cu 75% la CNPR, să aducă un management privat, obligatoriu cu tot cu directori, nu doar cu membri ai Consiliului de Administraţie. Posturile de conducere ale companiei trebuie să fie ocupate prin concurs, nu prin numiri politice, care s-au dovedit dezastruoase în managementul CNPR”, a explicat Carol Sinka.

El a amintit că, în 7 ianuarie, conducerea CNPR a solicitat Sindicatului modificarea unor articole din Contractul colectiv de muncă în sensul diminuării unor drepturi de personal.


BIHOR

Aproximativ 50 de sindicalişti din Poşta Română-filiala Bihor au protestat, în faţa Prefecturii, împotriva măsurilor de privatizare a companiei, o delegaţie condusă de liderul BNS Bihor, Nicolae Morgovan, fiind primită de subprefectul Cristian Bitea, căruia i-a fost înmânat un memoriu pentru a fi înaintat ministerului de resort.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România-filiala Bihor, Angela Feier, a declarat pentru AGERPRES că principalele revendicări se referă la privatizarea Poştei, în curs de derulare, respectarea prevederilor contractului colectiv de muncă de către conducerea companiei, acordarea de salarii compensatorii în caz de disponibilizări şi oprirea restructurării abuzive a subunităţilor poştale din ţară.

„Nu este corect să rămâi într-un oraş cum este Oradea cu doar trei subunităţi gen oficii şi patru ghişee poştale, atâta timp cât, actualmente, toate zonele sunt acoperite cu destul de puţine oficii. Nu vrem să plecăm din Poştă, deoarece avem de lucru şi sunt şi venituri. S-ar putea să vină firme din Ungaria care să-şi deschidă oficii poştale în Oradea şi să ne ia clienţii”, a precizat Angela Feier.

Liderul BNS Bihor, Nicolae Morgovan, a subliniat necesitatea ca această companie română să rămână a statului, aşa cum s-a întâmplat şi în alte ţări ale Europei, „pentru a nu se ajunge în situaţia aşa-numitelor privatizări ale combinatelor siderurgice, cum ar fi Câmpia Turzii, care au ajuns să se închidă”.

„Statul român nu mai are nevoie de bani? Petromul l-a privatizat, benzina e mai scumpă decât în Austria, iar ei extrag ţiţeiul în proporţie din 40 şi ceva la sută din resursele naturale ale ţării. Până la urmă, cetăţeanul român numai de pierdut a avut din aceste privatizări,” a susţinut Nicolae Morgovan.

După ce le-a ascultat solicitările şi a discutat cu cei cinci sindicalişti, subprefectul a promis delegaţiei că va înainta memoriul instituţiilor abilitate.

Sindicaliştii se plâng că, deşi procesul de privatizare a început şi probabil va fi definitivat în iunie, lipsa comunicării şi a informării este un alt aspect care îi nemulţumeşte.


SATU MARE

Peste 100 de poştaşi au pichetat Prefectura, nemulţumiţi de faptul că peste 80 de angajaţi din judeţ vor fi disponibilizaţi şi nu există dialog cu conducerea companiei.

Liderul filialei Satu Mare a Sindicatului Naţional al Lucrătorilor Poştali din România, Tripon Trandafir, a declarat că nemulţumirea cea mai mare o reprezintă faptul că nu mai există dialog între sindicat şi administraţia companiei, rolul protestului fiind de a preveni unele măsuri organizatorice, cum ar fi reducerea personalului.

„Prin aceste măsuri, prin desfiinţarea unor unităţi noi ne îndepărtăm de cetăţeni. În judeţ sunt 478 de salariaţi din care 82 urmează să fie disponibilizaţi. Printr-un acord semnat, conducerea s-a obligat ca până la 30 iunie să nu ia măsuri, dar acordul nu este respectat. Acesta este motivul: dorim să prevenim unele măsuri. Nu mai există dialog între administraţie şi angajaţi, nici măcar telefonic”, a declarat Tripon Trandafir.

Prefectul Eugeniu Avram a declarat că va înainta revendicările acestora reprezentanţilor guvernului, cu speranţa de a rezolva problemele.

Poştaşii au protestat aproximativ o jumătate de oră, fiind dotaţi cu bannere şi fluiere.


BISTRIŢA NĂSĂUD

Aproximativ 50 de angajaţi ai Poştei Române au protestat în faţa Prefecturii, fiind nemulţumiţi de faptul că procesul de reorganizare a companiei continuă, ceea ce înseamnă că zeci de factori poştali îşi vor pierde anul acesta locul de muncă.

Liderul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Bistriţa-Năsăud, Horea Moruţan, a declarat pentru AGERPRES că principalele trei revendicări ale protestatarilor sunt respectarea Contractului colectiv de muncă, stoparea „distrugerii” reţelei poştale şi renunţarea la proiectul de privatizare a companiei.

Potrivit liderului sindical, numai la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud există, pentru acest an, un plan de restructurare care prevede desfiinţarea unui oficiu poştal şi a două ghişee din mediul urban, la care se adaugă renunţarea la 14 ghişee exterioare din mediul rural, ceea ce va face ca aproximativ 25 de oameni să îşi piardă locul de muncă.

„Prin desfiinţarea acestor ghişee, va scădea calitatea serviciilor, precum şi prestaţiile şi veniturile”, a spus Moruţan.

În urmă cu doi ani, când a început procesul de reorganizare a Poştei Române în judeţ, un singur om şi-a pierdut locul de muncă, însă mai multe unităţi poştale au fost reorganizate sau închise.

Reprezentanţii sindicaliştilor s-au întâlnit, după protest, şi cu prefectul de Bistriţa-Năsăud, Ioan Ţintean, căruia i-au înmânat un memoriu cu revendicările lor.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, Compania Naţională Poşta Română numără în prezent în jur de 400 de angajaţi.


SĂLAJ

Circa 50 de membri din cadrul Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România-filiala Sălaj au protestat faţă de încălcarea de către administraţia Poştei Române a drepturilor salariaţilor, restructurând compania fără a se ţine cont de propunerile transmise din teritoriu şi fără a face cunoscute opiniei publice care vor fi efectele privatizării companiei atât pentru beneficiarii de servicii poştale cât şi pentru salariaţi.

„Purtăm măşti în semn de protest împotriva directorului general care practică măsuri comuniste, vrea să-i identifice pe cei care participă la acţiuni legale de protest”, a afirmat Călin Balog, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România-filiala Sălaj.

Potrivit acestuia, prin restructurarea companiei în Sălaj vor fi disponibilizaţi 50 de angajaţi – 25 din mediul rural şi 25 din urban – şi vor fi închise mai multe oficii poştale.


SIBIU

25 de poştaşi, o jumătate dintre cei anunţaţi oficial, au protestat în faţa Prefecturii, cerând păstrarea locurilor de muncă şi salarii mai mari.

Ei au manifestat împotriva conducerii companiei Poşta Română, în timpul lor liber, mărturisind că le este frică să nu li se taie ziua de muncă. Protestatarii au declarat că cei mai mulţi poştaşi se tem să iasă în stradă, ca să nu fie primii pe lista disponibilizaţilor, a spus Remus Helju, preşedintele Sindicatului Poşta Română Sibiu.

„Poşta a ajuns în dificultăţi financiare. Acum conducerea vrea să scoată din impas compania pe spatele celor mulţi. Ne cheamă la negocieri pentru a ne tăia o serie de drepturi. Ca strategie unică au închiderea de oficii poştale. Refuză să ne spună câte”, a afirmat Remus Helju.

El a înmânat prefectului de Sibiu un protest în care cei 430 de sindicalişti poştaşi se opun desfiinţării locurilor lor de muncă.

„O să ajungem mai rău ca la 1900, închizând oficiile, nu pot să crească veniturile. (…) Actualul director general a avut curajul să înainteze prefectului Sibiului, în 6 februarie 2013, o adresă în care spune că liderii de sindicat dezinformează şi că noi manipulăm oamenii. Norocul nostru este că avem o adresă de la domnul director prin care ne cere să renunţăm la o serie de drepturi. Vrea ca persoanele care vor fi disponibilizate să nu primească salarii compensatorii. Alţii din centralul companiei au plecat anul trecut cu valiza cu bani”, a declarat preşedintele Sindicatului Poştei Române la Sibiu.

Potrivit acestuia, în judeţul Sibiu lucrează 480 de angajaţi ai Poştei Române, din care, 430 sunt sindicalişti. Deja, în ultimii ani numărul angajaţilor Poştei Române a fost înjumătăţit.

„Nu ne oprim aici. Situaţia e la pământ. Factorii poştali fac chetă ca să cumpere hârtie să dea chitanţe la oameni. Aici s-a ajuns”, a explicat Remus Helju.

Acesta este lider sindical al poştaşilor din şase judeţe din România. Remus Helju susţine că cea mai grea situaţie este a poştaşilor de la ţară, care lucrează cu normă întreagă, parcurgând zilnic pe jos, unii, câte 30 de kilometri, pe salarii de 400 de lei, brut. Liderul sindical sibian a dat exemplu, poştaşii din Munţii Apuseni, care cară zilnic 40 de kilograme, pe distanţe de zeci de kilometri, pe jos sau cu bicicleta.


BUZĂU

Peste 70 de postaşi au protestat în faţa Prefecturii Buzău solicitând stoparea procesului de privatizare şi stabilitatea locurilor de muncă.

”Suntem cobaii colegilor din întreaga Europă, peste tot în lume companiile de poştă sunt susţinute de stat şi sunt profitabile, la noi şi după disponibilizarea a circa 5.000 de persoane în ultimii 5-6 ani avem aceleaşi probleme”, a declarat liderul de sindicat al poştaşilor buzoieni Bogdan Ion.

Potrivit sursei citate, conform noului plan de restructurare în judeţul Buzău ar urma să fi trecuţi în şomaj între 90 şi 110 de poştaşi, iar mai multe unităţi şi subunităţi poştale vor fi închise.

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
  1. grigore spune

    conducerea cnpr minte.conform adresei din 09.01.2013 se doreste desfintarea de subunitati postale (unoficiu postal la 50000 de locuitori),disponibilizarea a jumatate din personalul din mediul rural reducerea cu 10% a salariilor,eliminarea tichetelor de masa,iar disponibilizarile nu vizeaza sistemul stufos birocratic (directori,inspectori, secretare etc.).catc edspre modernizarea companiei(doar o treime din subunitati sint informatizate),inbunatatirea conditiitlor de munca si salarizare a angajatilor mu spun nimic ,iar datoriile postei tot ei le-au facut nu simplii angajati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.