Croaţia: Salariile din sectorul public vor fi reduse cu 3%

Guvernul croat a decis, joi, reducerea salariilor din sectorul public cu 3%, în cadrul măsurilor de austeritate ce vizează diminuarea deficitului bugetar din această ţară aflată în recesiune, care urmează să devină membră a Uniunii Europene în iulie 2013, relatează AFP.

Măsura, care intră în vigoare vineri, va afecta circa 250.000 de salariaţi din sectorul public, fiind scutiţi de reducere doar angajaţii din învăţământ.

‘Mă aştept la înţelegere din partea angajaţilor. Nu putem continua aşa. Dacă salariile nu sunt revizuite, unica alternativă va fi să facem concedieri’, a declarat săptămâna trecută premierul croat, Zoran Milanovic, la anunţul acestei măsuri.

Guvernul speră să economisească astfel circa 132 de milioane de euro. În decembrie 2012, salariul mediu în Croaţia era de aproximativ 730 de euro, potrivit datelor oficiale.

Economia croată s-a contractat în 2012 cu 2%, a anunţat joi Biroul naţional de statistică. Pentru acest an, previziunile de creştere au fost revizuite în jos, de la 1,8% la 0,7%, a indicat recent ministrul finanţelor, Slavko Linic.

Economia Croaţiei se află în recesiune din 2009.

În noiembrie, agenţia Fitch a modificat perspectiva de rating a acestei ţări de la ‘stabilă’ la ‘negativă’, din cauza măririi deficitului bugetar de la 3,5% la 3,8% în ultima propunere de buget pentru 2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.