Marian Sârbu: Un sistem care să încurajeze în plus deductibilitatea pentru Pilonul III este dezirabil

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Marian Sârbu, a declarat, vineri, într-o conferinţă internaţională dedicată pensiilor, că este de dorit un sistem care să încurajeze în plus deductibilitatea, capacitatea de economisire pentru Pilonul III, cel al pensiilor private facultative.

În opinia acestuia, în contextul în care, în scurt timp, o instituţie comună va gestiona sistemul de pensii administrate privat, asigurările şi piaţa de capital, principiile care vor guverna primul sistem vor fi echilibrul, interdependenţa şi ireversibilitatea.

Referitor la primul principiu, Marian Sârbu a explicat că fondurile de pensii administrate privat vor trebui să păstreze echilibrul între ‘răul economic’ şi ‘răul social’, acest lucru observându-se deja în felul în care portofoliul investiţional al fondurilor de pensii este astăzi respectat, în condiţiile în care, în România, fondurile de pensii administrate privat au obţinut chiar şi în perioadă de criză randamente rezonabile.

„Interdependenţa dintre cei trei piloni va guverna acest sistem, pentru că şi Pilonul I şi Pilonul II sunt finanţate din fonduri publice, deoarece este vorba despre contribuţiile sociale, care, la un moment dat, sunt splitate şi o parte din aceste contribuţii merge în administrare privată. În esenţă, la sfârşitul perioadei în care vom respecta acest grafic, 20% din fondul public de pensii va fi în administrare privată. Deci, este o interdependenţă foarte directă între cei doi piloni. În ceea ce priveşte Pilonul 3, al pensiilor private facultative, se păstrează această legătură prin faptul că acesta se bazează pe un sistem deocamdată încă fragil de deductibilităţi. Cred că un sistem care să încurajeze în plus deductibilitatea, care să încurajeze capacitatea de economisire pentru Pilonul III este, în opinia mea, dezirabil”, le-a spus preşedintele CSSPP participanţilor la conferinţă.

În ceea ce priveşte al treilea principiu, Sârbu a arătat că este nevoie de o ireversibilitate a sistemului, deoarece, atât în România, cât şi în alte ţări, reversibilitatea reformelor a creat costuri suplimentare.

„Adaptările instituţionale creează costuri suplimentare. Dar, în acest domeniu cred că nevoia de ireversibilitate este imperioasă”, a subliniat el.

În context, şeful CSSPP a explicat că în mai multe ţări din zona Europei Centrale şi de Est există discuţii în legătură cu oportunitatea existenţei fondurilor de pensii administrate privat.

„În România, cred că s-a depăşit perioada de analiză a oportunităţii, iar dezbaterea va evolua, cu siguranţă, în analizarea rentabilităţii, a eficienţei sistemului. De aceea, cred în această ireversibilitate şi mai cred că, indiferent câte reaşezări instituţionale de matrice administrativă a sistemului vom face, chiar şi acest sistem va rămâne, totuşi, un soi de prizonier al climatului economic”, a conchis Sârbu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.