Norica Nicolai: Tendinţa în ALDE este să respingem bugetul UE pentru 2014-2020

Liderul delegaţiei României din Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor din România (ALDE), Norica Nicolai, a declarat joi că tendinţa în grupul ALDE, după o primă discuţie, este de respingere a bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014 – 2020.

„Am avut ieri o primă discuţie (cu liderii delegaţiilor din ALDE – n.r.) şi tendinţa este să spunem ‘nu’ şi să începem negocierea pe nişte elemente”, a afirmat  Norica Nicolai.

Ea a precizat că ALDE vizează negocieri pe clauza de revizuire a bugetului.

„Trebuie să ne explice Comisia Europeană de unde ia deficitul de 50 de miliarde de euro, pentru că din cei 968 sunt finanţaţi 905 sau 908. Noi propunem să se introducă o clauză sunset (de încetare – n.r.), dar acest lucru presupune acord”, a spus europarlamentarul PNL.

Norica Nicolai a subliniat că eurodeputaţii PPE sunt „singulari” în ceea ce priveşte susţinerea bugetului UE. „Noi în continuare avem aceeaşi poziţie. Ei sunt singulari, deci nu au o problemă”, a afirmat europarlamentarul.

Delegaţia României din cadrul Grupului Partidului Popular European îşi anunţă susţinerea pentru bugetul 2014 – 2020, în varianta agreată de Consiliul European din 8 februarie, a informat europarlamentarul PDL Theodor Stolojan.

„În acelaşi timp, solicităm europarlamentarilor ce reprezintă USL în Parlamentul European să nu respingă bugetul 2014 – 2020. Un vot împotrivă ar penaliza România de două ori. România a obţinut o creştere cu 18% a bugetului care îi este alocat în perioada 2014 – 2020, comparativ cu cel din anii 2007 – 2013, deşi, la nivelul Uniunii Europene, pentru prima dată, bugetul a suferit o reducere”, se arată într-un comunicat de presă al europarlamentarului PDL remis vineri.

La 8 februarie 2013, Consiliul European a ajuns la un acord privind următorul cadru financiar multianual (CFM), care defineşte priorităţile bugetare ale UE pentru anii 2014 – 2020.

Potrivit site-ului Consiliului European, în conformitate cu eforturile de consolidare din statele membre, liderii UE au convenit să reducă resursele financiare de care poate dispune UE, în comparaţie cu CFM actual care acoperă perioada 2007 – 2013. Cu toate acestea, pentru stimularea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă, fondurile pentru cercetare, inovare şi educaţie au fost sporite. Liderii au convenit, de asemenea, asupra unei noi iniţiative dedicate să răspundă provocării presante a şomajului în rândul tinerilor.

Acordul politic obţinut în unanimitate în cadrul Consiliului European acoperă sumele maxime anuale (plafoane) ale cheltuielilor UE în general şi pentru categoriile mari de cheltuieli (rubrici); elementele politice cheie cu privire la normele privind resursele proprii; elementele politice cheie care au implicaţii financiare importante din cadrul propunerilor specifice fiecărui sector.

Pentru ca noul CFM să intre în vigoare în ianuarie 2014 mai rămâne să se ajungă la un acord final cu Parlamentul European şi ca acesta să mai adopte aproximativ 75 de acte legislative din pachetul CFM.

În prezent, CFM este în faza legislativă de dezbatere în Parlamentul European.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.