EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Ore încărcate de simboluri înainte de retragerea Papei

0

Ultimele ore ale domniei Papei Benedict al XVI-lea au fost încărcate de simboluri, înainte de intrarea în vigoare la ora 19.00 GMT (21.00, ora României) a istoricei sale renunţări, ce s-a desfăşurat fără ceremonie şi discret, comentează AFP.

Spre orele amiezii, Sfântul Părinte, în ţinută de ceremonie şi cu pelerina pe umeri, i-a primit pe cei 144 de cardinali ai Curiei şi de pe cinci continente în solemna Sală Clementină a Vaticanului.

Pe rând, ei l-au salutat pe Benedict al XVI-lea, sărutând inelul papal (inelul pescarului) şi i-au strâns mâinile, unii cu lacrimi în ochi.

Cu puţin înainte de ora 17.00, Sfântul Părinte şi-a luat rămas bun de la angajaţii Vaticanului şi colaboratorii săi apropiaţi în curtea San Damaso, după care s-a îndreptat spre eliportul intern al statului liliputan. În acelaşi moment, a fost publicat în nouă limbi pe contul @pontifex ultimul său mesaj tweeter în care le cerea credincioşilor ‘să îl aşeze pe Cristos în centrul vieţii lor’.

Contul Tweeter va fi probabil suspendat şi noul Papă va decide dacă îl va relansa, nu neapărat o prioritate, dată fiind experienţa controversată a lui Benedict al XVI-lea.

Când Papa a părăsit cu elicopterul Vaticanul şi Roma, la 16.00 GMT, clopotul de pe Capitoliu – unde se află primăria Oraşului Etern -, numit ‘patarina’, a bătut de trei ori. Toate clopotele bisericilor din Roma i-au urmat exemplul. La ora 20.00, ‘patarina’ a bătut din nou pentru a marca sfârşitul pontificatului lui Benedict al XVI-lea care, în calitate de Papă, a fost şi episcop al Romei.

Odată ajuns la reşedinţa de vară a papilor, la Castel Gandolfo, în jurul orei 17.30 GMT, Benedict al XVI-lea i-a salutat pentru ultima oară pe mii de credincioşi şi locuitori care se adunaseră sub ferestrele sale şi le-a spus că pe viitor va fi ‘un simplu pelerin’.

La 20.02, Garda Elveţiană a închis cu onoruri porţile Castelului Gandolfo, după care şi-au schimbat de uniformele desenate, potrivit tradiţiei, de Michelangelo cu haine civile şi s-au întors la Roma.

La Vatican, după ce Benedict al XVI-lea a plecat, s-a pus sigiliul pe apartamentele pontificale şi ascensorul care ducea la ele. Inelul fostului Suveran Pontif va fi distrus de cardinalul şambelan, personajul numărul doi în ierarhia Vaticanului, Tarcisio Bertone, care va asigura interimatul în fruntea Bisericii Catolice.

Distrugerea inelului, altădată cu lovituri de ciocan, care urmăreşte să evite falsificarea documentelor papalităţii, va avea loc cel mai probabil cu ocazia primei ‘congregaţii generale’, reuniune a cardinalilor electori şi neelectori, prevăzută să se desfăşoare cu începere de luni pentru a pregăti conclavul.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.