Reprezentanţii UDMR afirmă că maghiarii au dreptul să utilizeze propriile lor simboluri şi embleme naţionale

0

Adunarea celor trei Consilii regionale ale primarilor şi consilierilor UDMR a adoptat în şedinţa de vineri o declaraţie în care se arată că maghiarii au dreptul la utilizarea propriilor simboluri naţionale, inclusiv a steagului secuiesc, apreciat ca fiind ‘simbolul patrimoniului comun al comunităţii maghiare care trăieşte în România’.

„Poziţia UDMR este aceea că orice minoritate naţională care trăieşte într-o ţară membru a UE are dreptul la utilizarea propriilor sale simboluri şi embleme naţionale. Comunitatea maghiară din România nu poate constitui o excepţie de la acest drept. Potrivit articolului 6 din Constituţia României, statul recunoaşte şi garantează dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a-şi exprima identitate etnică, culturală, lingvistică şi de credinţă religioasă. În sensul acestui articol şi arborarea unui steag constituie o expresie a identităţii, nu este contrară legii şi nu ştirbeşte drepturile individuale sau comunitare ale locuitorii aparţinând majorităţii. Steagul secuiesc este un simbol comunitar de tipul multor altora care pot fi întâlnite în România, dar mai ales în ţările europene. Acest steag este simbolul patrimoniului comun al comunităţii maghiare care trăieşte în România, un simbol al patrimoniului unei regiuni unde varietatea naţionalităţilor este o valoare reală”, se precizează în declaraţia adoptată.

În document se spune că deşi astfel de simboluri sunt întâlnite peste tot în Europa, UDMR este nevoită zilnic să-şi apere drepturile.

„Comunitatea maghiară din România este nevoită să-şi apere zi de zi drepturile câştigate până acum: dreptul de a utiliza simbolurile sale comunitare, cel de a utiliza limba maternă, precum şi rezultatele obţinute în sistemul educaţional. UDMR subliniază că pentru utilizarea simbolurilor trebuie asigurate condiţii normale – condiţii care nu au fost interzise nici până acum şi care nu pot fi interzise nici de acum înainte printr-o decizie a puterii sau printr-o poruncă. În schimb un moment politic nefavorabil este de ajuns ca să se nască legi care să îngrădească utilizarea limbii şi a simbolurilor maghiare”, se mai arată în document.

Potrivit declaraţiei adoptate UDMR va căuta parteneri în Ungaria şi Europa pentru rezolvarea problemelor sale.

„Datoria UDMR este de o soluţiona problemele cu care se confruntă comunitatea pe care o reprezintă şi de a căuta parteneri pentru această activitate în politică din ţară, din Ungaria şi din Europa. În acelaşi timp UDMR este convinsă că prin dialog conflictul aţâţat artificial în jurul ‘cazul steagului’ poate fi readus pe făgaşul normalităţii în aşa fel încât drepturile obţinute să nu fie ştirbite”, conchide documentul.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.