EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Sorin Oprescu, la prima etapă a dialogului dintre Comisia Europeană şi capitalele ţărilor membre UE

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat, joi, la prima etapă a dialogului dintre Comisia Europeană şi capitalele ţărilor membre ale UE, el exprimându-şi speranţa ca în viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, Bucureştiul va putea beneficia de pe urma acestui dialog şi îşi va îmbunătăţi nivelul de absorbţie al fondurilor europene prin intermediul şi în cadrul unor parteneriate cu alte capitale europene, informează un comunicat de presă al PMB .

‘Bucureştiul va atrage acum 270 de milioane de euro, pentru faza a doua a Staţiei de Epurare a Apelor Uzate de la Glina, mă refer la redistribuire, la perioada 2013-2015. Şi am pregătit şi o serie întreagă de proiecte pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, estimate la peste 4 miliarde de euro. Avem o viziune de dezvoltare până-n 2035. Trebuie să ne sprijin pe banii ăştia”, a declarat Oprescu.

Potrivit sursei citate, cu acest prilej, Sorin Oprescu a transmis omologilor săi din oraşele riverane Dunării invitaţia de a participa la cea de-a doua reuniune a Forumului Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care va avea loc în perioada 28 – 29 octombrie 2013, la Bucureşti.

La finalul acestei reuniuni, cele 28 de capitale au adoptat declaraţia „Creştere Inteligentă, Sustenabilă şi Incluzivă: Capitalele Oraşe ale Uniunii Europune – parteneri esenţiali pentru Europa 2020”, care salută iniţiativa Uniunii Europene de a deschide calea dialogului direct, acordând astfel acestor oraşe statutul de parteneri şi punctează câteva dintre elementele acestei noi etape a colaborării la nivel european.

Întâlnirea, iniţiată şi găzduită de Comisarul pentru Politică Regională şi Urbanism, Johannes Hahn, i-a reunit pentru prima oară pe primarii din Amsterdam, Atena, Berlin, Bratislava, Bruxelles, Lisabona, Ljubljana, Luxemburg, Madrid, Nicosia, Sofia, Stockholm, Tallinn, Valetta, Viena, Vilnius, Varşovia şi Zagreb, alături de oficiali ai Comisiei Europene, Comisarul pentru Mediu, Janesz Potocnik şi Directorul General al DG Regio, Walter Deffaa.

”Întâlnirea vine să confirme sprijinul şi implicarea pe care îşi propun să o acorde oraşele pentru implementarea obiectivelor de dezvoltare cuprinse în strategia Europa 2020. Participanţii au remarcat importanţa iniţierii acestui dialog, oraşele şi capitalele fiind până de curând ignorate în procesul decizional la nivelul Uniunii Europene deşi, după cum remarca preşedintele în exerciţiu al EUROCITIES, d-na Hann Gronkiewicz, Primar al Varşoviei, ‘autorităţile administraţiilor publice locale sau altfel spus guvernele locale reprezintă nivelul cel mai apropiat şi cu gradul de încredere cel mai ridicat în rândul cetăţenilor”, se spune în comunicat.

Strategia Europa 2020 îşi propune să asigure o creştere economică inteligentă (prin investiţii mai eficiente în educaţie, cercetare şi inovare), durabilă (prin orientarea decisivă către o economie cu emisii scăzute de carbon şi o industrie competitivă), favorabilă incluziunii (prin punerea accentului pe crearea de locuri de muncă şi pe reducerea sărăciei).

Strategia se concentrează asupra a cinci obiective ambiţioase privind ocuparea forţei de muncă, cercetarea, educaţia, reducerea sărăciei şi energia/clima. Pentru ca Strategia Europa 2020 să dea roade, a fost instituit un sistem de guvernanţă economică menit să coordoneze acţiunile politice derulate la nivelul UE şi la nivel naţional.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata