EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

SUA se pregătesc pentru tăieri bugetare în valoare de 85 de miliarde de dolari

0

Tăieri bugetare în valoare de 85 de miliarde de dolari vor intra vineri în vigoare în SUA, afectând cheltuielile pentru apărare şi alte programe, după ce republicanii şi democraţii nu au reuşit să prezinte un plan alternativ pentru reducerea datoriei publice, transmite AP.

Aceste tăieri bugetare automate au fost concepute în luna august 2011, în urma unei înţelegeri între Casa Albă şi Congres. La acea dată, democraţii şi republicanii nu au căzut de acord asupra celei mai bune modalităţi pentru reducerea deficitului – scăderea cheltuielilor (versiunea republicanilor) sau majorarea impozitelor (versiunea democraţilor). Incapabile să ajungă la un acord, cele două părţi au pus la punct acest mecanism al tăierilor automate de cheltuieli bugetare.

Preşedintele Barack Obama este obligat prin lege să promulge aceste măsuri de austeritate bugetară, cunoscute sub denumirea de ‘sequester’, până vineri la ora locală 23:59, în lipsa unui acord politic.

Reducerile automate vor tăia 5% din bugetele agenţiilor federale şi 8% din bugetul Pentagonului până în luna octombrie însă nu vor afecta o serie de programe importante precum salariile militarilor, pensiile şi programele de sănătate pentru persoanele cele mai sărace.

Dacă aceste tăieri vor rămâne în vigoare până în luna septembrie administraţia americane se aşteaptă la întârzieri semnificative în traficul aerian ca urmare a concedierilor în rândul personalului de securitate al aeroporturilor şi a controlorilor de trafic aerian. De asemenea, o parte din programele de apărare vor fi oprite, iar reducerile vor provoca unde de şoc în rândul industriei de apărare. Inspecţiile sanitar veterinare se vor reduce, cercetarea medicală va fi încetinită iar mai multe mii de profesori vor fi concediaţi.

Congresul SUA poate opri aceste tăieri în orice moment dacă republicanii şi democraţi vor ajunge la un acord cu privire la reducerea datoriei de 11.700 miliarde de dolari. Preşedintele american i-a invitat vineri pe liderii grupurilor parlamentare din Congres să se întâlnească la Casa Albă.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.