Vladimir Putin îi pregăteşte Rusiei o nouă perestroikă

Preşedintele rus Vladimir Putin a lansat o nouă strategie de revizuire completă a sistemului politic din Rusia, iar motivul este unul simplu – nemulţumirea crescândă a populaţiei ruse faţă de situaţia ţării, relatează vineri Radio Free Europe.

Primele măsuri au fost luate deja după amplele proteste de stradă din perioada 2011-2012, iar punerea lor în aplicare include nu numai un control strict asupra presei şi Internetului, ci şi adoptarea unor legi, cum ar fi interdicţia pentru înalţi funcţionari ai statului, printre care şi parlamentari, de a deţine proprietăţi în străinătate.

Aceasta din urmă a fost percepută de publicul rus ca un semn al corupţiei care erodează toate eşaloanele puterii de stat, în schimb Putin şi susţinătorii săi au întrevăzut o modalitate de a exclude posibilitatea ca ţările occidentale să îi influenţeze în vreun fel pe membrii elitei ruse.

Recenta retragere din Duma de Stat a trei parlamentari care deţineau proprietăţi în străinătate ar constitui o confirmare clară a noilor schimbări care iau avânt în Rusia, în opinia editorialistului postului de radio citat.

Potrivit unor analişti ruşi, se prefigurează schimbări majore în Rusia. Putin are acum mai multe posibile variante de a acţiona, iar prima dintre acestea ar viza schimbări la nivelul executivului de la Moscova.

Premierul rus Dmitri Medvedev nu este vizat şi ar urma să rămână în funcţie, însă toţi adjuncţii săi vor fi schimbaţi şi înlocuiţi cu ‘oameni ai preşedintelui’. În acest fel, primul ministru îşi va pierde întreaga influenţă politică.

Experţii iau în considerare şi o variantă mai radicală, care prevede dizolvarea guvernului, inclusiv demiterea lui Medvedev. Potrivit acestui scenariu, în locul său ar urma să fie numit fie un politician şi mai slab, sau o figură puternică ca primarul Moscovei, Serghei Sobianin, ori ministrul apărării Serghei Şoigu. În acest al doilea caz, noul prim-ministru va fi văzut ca un posibil succesor al lui Putin.

De asemenea, conform comentatorului Radio Free Europe, există o mare probabilitate privind organizarea de alegeri parlamentare anticipate, în urma cărora să rezulte un nou guvern. Unii analişti de la Moscova chiar apreciază că de această dată Putin va face ca Rusia Unită fie să piardă alegerile, fie să obţină un scor mai prost decât la precedentul scrutin. Va fi un pretext pentru a-l demite pe Medvedev.

În fine, sursa citată menţionează că este dificil de estimat cum va proceda exact Vladimir Putin, dar consideră că actuala situaţie din Rusia nu se va menţine mult timp.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.