EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

Becurile economice cresc riscul de catarctă şi pterigia. Cat de periculos este becul fluorescent pentru ochi?

Ochii au parte de un tratament nociv, în timpul serviciului. Lucrând toată ziua la lumina unui bec fluorescent puternic, vederea poate suferi leziuni permanente, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană (ANU) din Canberra, Australia, relatează Mnn.com.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că cele 40 de ore de muncă petrecute de-a lungul unei săptămâni la lumina becurilor fluorescente (utilizate de obicei în clădirile de birouri, şcoli şi alte spaţii comerciale) cresc riscul de catarctă şi de dezvoltare a unei boli de ochi numită pterigia (în care un ţesut non-cancerigen creşte pe porţiunea albă a ochiului şi poate în cele din urmă să obstrucţioneze vederea).

Vinovatul pentru această problemă? Radiaţiile ultraviolete. Becurile sau neoanele  fluorescente “reci” sau “de un alb strălucitor” (pe care unii oameni le consideră “bune”, căci imită lumina zilei), emit de fapt lumină ultravioletă, egală sau mai puternică decât cea a Soarelui, iar acest tip de lumină poate provoca leziuni ireparabile la nivelul ochiului.

Peste jumătate dintre americani au cataractă până la vârsta de 80 de ani, în timp ce 17% suferă de această problemă la 40 de ani. Afecţiunea devine mai obişnuită odată cu vârsta, dar expunerea continuă la lumini fluorescente albe-reci ar putea determina dezvoltarea timpurie a cataractelor.

Co-autoarea studiului, Helen Walls, cercetătoare la Colegiul de Medicină ANU, spune că “expunerea la aceste lumini fluorescente timp de 45 de ore pe săptămână, de-a lungul întregii vieţi profesionale, poate creşte riscul de dezvoltare a cataracterlor la vârsta de 50 de ani.”

“Un astfel de efect este relativ mic la nivel individual”, spune Walls, “dar, dacă analizezi acest risc la nivelul populaţiei, există o creştere semnificativă în cazul bolilor de ochi”.

Aşadar, ar trebui să purtăm la serviciu ochelari de soare cu protecţie ultravioletă?

Pentru cineva care lucrează în aer liber, răspunsul este afirmativ, cu siguranţă. Suplimentar, mai trebuie să adauge şi o pălărie sau o şapcă. Lumina solară produce radiaţii intense, iar cei a căror muncă presupune petrecerea unui timp îndelungat în aer liber, cum ar fi agricultorii, au un risc mai mare de dezvoltare a cataractei şi a unor degenerări maculare (leziuni la nivelul retinei care afectează vederea), decât cei care lucrează în interior.

Pentru cei care desfăşoară o muncă de birou, ochelarii de soare nu par a fi soluţia cea mai potrivită. Iată câteva sfaturi utile pe care le puteţi lua în considerare: 

  • Dacă biroul se află în apropierea unei ferestre, atunci este recomandată închiderea luminilor fluorescente. Este preferabil ca lumina solară să pătrundă în interior, dar în acelaşi timp este bine ca ferestrele să dispună de o membrană low-e, care va bloca cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete de la razele Soarelui.

 

  • Chiar dacă spaţiul de birou nu beneficiază de lumina naturală, prima regulă enunţată mai sus rămâne valabilă: închiderea luminilor fluorescente de deasupra. Se recomandă utilizarea unei lămpi compacte fluorescente cu o lumină “albă caldă” şi incandescentă. Aceste lămpi imită strălucirea caldă a becurilor incandescente, dar nu emit radiaţii ultraviolete din aceeaşi gamă care afectează ochii, ca şi becurile cu lumină abă rece.

 

  • Acasă, este recomandat să evităm instalarea unor becuri fluorescente albe reci în oricare din încăperi. Una din concluziile autorilor acestui studiu arată că, pe măsură ce tot mai mulţi oameni înlocuiesc becurile incandescente de acasă, creşte perioada de expunere la radiaţii ultraviolete, emise de lumina becurilor fluorescente puternice. Se recomandă becurile cu halogen. Acestea sunt mai puţin eficiente decât lămpile compacte fluorescente (care sunt mai eficiente decât becurile incandescente), dar nu emit radiaţii cu ultraviolete.

 

  • Oriunde şi oricând se poate, este ideal să folosim lumina naturală. Pot fi utilizate elemente de design ajutătoare pentru un plus de luminozitate (oglinzi care să  reflecte lumina, culoarea albă pe pereţi), iar jaluzelele ferestrelor este indicat să fie ridicate zilnic pentru a permite luminii exterioare să pătrundă în încăperi.

 

  • În cele din urmă, autorii studiului recomandă renunţarea la fumat. Pe lângă toate celelalte beneficii pe care această decizie le va aduce pe planul sănătăţii, potrivit Centrului Medical al Universităţii Maryland, lipsa nicotinei din organism amână declanşarea cataractei. De asemenea, renunţarea la obiceiurile de consum excesiv de alcool, alături de adoptarea unei alimentaţii bogate în fructe şi legume proaspete va asigura o protecţie şi mai mare împotriva acestui tip de probleme.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata