Franţa: Taxarea diferenţiată dintre benzină şi motorină a costat 7 miliarde de euro bugetul de stat

Într-un raport publicat de Liberation, Curtea de Conturi de la Paris a atras atenţia asupra faptului că discrepanţa existentă între regimul de taxare aplicat benzinei şi cel aplicat motorinei s-a tradus prin venituri mai mici cu 7 miliarde de dolari pentru bugetul de stat.

Potrivit acesteia, politica Franţei în acest caz corespunde mai degrabă ‘unui interes de a prezerva anumite sectoare’, scrie vineri în ediţia sa online Le Figaro.

Raportul pare să vină la timpul potrivit pentru guvern, care are în vedere o mărire a taxei pentru motorină pentru a-şi suplimenta veniturile. Curtea de Conturi remarcă diferenţa dintre taxa în vigoare pentru benzină /60 de eurocenţi pe litru/ şi motorină /42 de eurocenţi/. O diferenţă care, conform înaltei instanţe financiare, a provocat o lipsă de venituri de 6,9 miliarde de euro pentru stat în anul fiscal 2011.

Raportul, trimis la 17 decembrie la ministerele Economiei şi Ecologiei, dezvăluit vineri de Liberation şi după aceea publicat pe site-ul Curţii de Conturi, afirmă că politica fiscală asupra energiei ‘răspunde mai mult unui interes de a menţine anumite sectoare de activitate decât unor obiective de mediu’.

‘Cheltuielile statului nu contribuie la favorizarea unei tranziţii energetice’, au explicat magistraţii. În răspunsul său datat la 22 februarie, ministrul ecologiei, dna Delphine Batho, recunoaşte aceste fapte. Joi, ea a apreciat ‘de neevitat’ această aliniere a fiscalităţii ce vizează cele două tipuri de carburant. Dar mai repede din raţiuni de ‘sănătate publică’ decât de ‘fiscalitate’.

Potrivit aceleiaşi surse, costul sanitar anual pentru Franţa este estimat undeva între 20 şi 30 de miliarde de euro. Circa 80 la sută dintre francezi utilizează motorina pentru a-şi alimenta autovehiculele.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.