Smartphone-uri care nu mai au nevoie de alimentare la priză

Gadgeturi portabile, cum ar fi smartphone-urile şi tabletele câştigă tot mai mult teren în sfera mijloacelor de informare şi comunicare, dar, în acest moment, toate au un defect comun: depind de “legătura” cu priza dintr-un perete timp de câteva ore, pentru a-şi reîncărca bateriile. De la panouri solare portabile şi până la recoltarea de energie cinetică, există câteva idei interesante care au drept scop generarea de energie în mişcare, relatează Inhabitat.com.

Însă, un nou start-up, numit Ubiquitous Energy (Energie Omniprezentă), promite să revoluţioneze modul în care ne alimentăm dispozitivele mobile. Compania plănuieşte să dezvolte celule solare transparente ce vor putea fi instalate pe ecranul tabletelor şi care vor menţine dispozitivul în funcţiune toată ziua.

Citeste si:  Un angajat "Antibiotice" Iaşi produce, în medie, 2,3 miliarde lei vechi pe an, pentru un salariu lunar mediu de 31 milioane lei

Potrivit MIT Technology, celulele solare captează razele ultraviolete şi infraroşii din spectrul luminii, şi permit în acelaşi timp luminii vizibile să treacă, ceea ce face posibil ca utilizatorii să poată să îşi folosească în continuare tabletele, în timp ce aceste celule solare absorb energia.

Prin comparaţie, majoritatea celulelor solare captează lumina din porţiunea vizibilă a spectrului de lumină, ceea ce face imposibilă transparenţa totală a acestora. “Celulele solare sunt realizate din mai multe straturi organice, care sunt aşezate câte unul pe rând, pe un ecran de sticlă al unei tablete”, explică Miles Barr, preşedinte şi şef al departamentului de tehnologie de la Ubiquitous Energy.

Citeste si:  Tablete PC, smartphone-uri şi Internet mobil de ultimă generaţie la Congresul mondial al telefoniei mobile

Compania, care a fost înfiinţată în laboratorul profesorului de inginerie electrică Vladimir Bulovic, de la MIT, se află încă în etapa de cercetare şi dezvoltare. Prototipurile au obţinut o eficienţă de 2% şi o transparenţă vizibilă de aproximativ 70%, însă, Barr spune că start-up-ul lucrează la îmbunătăţirea ambelor valori.

Ubiquitous Energy nu a făcut publice date privind termenul lansării produselor solare şi nici informaţii referitoare la preţul lor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata