Space X lansează cu succes a treia oară capsula Dragon spre SSI

Societatea privată americană SpaceX a lansat cu succes vineri capsula sa Dragon spre Staţia spaţială internaţională (SSI), aceasta fiind a doua din cele 12 misiuni de aprovizionare prevăzute spre avanpostul orbital în contul NASA, relatează AFP.

Racheta Falcon 9, care transportă capsula Dragon, a fost lansată din Cap Canaveral (Florida) la 15h 10 GMT (10h10 ora locală), după o numărătoare inversă fără probleme. La zece minute de la lansare, Dragon s-a separat de al doilea etaj al rachetei şi a ajuns pe orbita Pământului. Naveta spaţială şi-a scos imediat cele două antene solare, îndreptându-se spre SSI, care se află la o altitudine de 350 km şi la care urmează să ajungă sâmbătă dimineaţă.

Deşi este doar a treia misiune a SpaceX – şi a doua de aprovizionare -, zborul a intrat deja în rutină, a spus joi Mike Suffredini, directorul programului SSI. ‘Nu este o misiune de dificultate deosebită’, a spus el la o conferinţă de presă, adăugând că ‘această navetă spaţială a devenit parte integrantă a felului în care facem SSI să funcţioneze şi îl folosim’.

În al doilea zbor de aprovizionare, Dragon transportă 544 kg de materiale – echipamente destinate unui număr de 160 de experienţe ştiinţifice. Experienţele vor fi efectuate de cei şase membri ai actualului echipaj al SSI, care numără doi americani, trei ruşi şi un canadian.

Capsula, care urmează să revină pe Pământ pe 25 martie – amerizarea fiind prevăzută în Oceanul Pacific, în largul coastelor Californiei -, va transporta circa o tonă de material, printre care rezultate ale cercetărilor medicale şi echipamente de pe SSI.

Conform unui contract de 1,6 miliarde de dolari cu NASA, SpaceX va efectua 12 misiuni spre SSI. NASA a mai încheiat un contract de aprovizionare a staţiei, de 1,9 miliarde de dolari, cu Orbital Sciences Corporation, care va efectua primul zbor de încercare în luna martie, de la noua bază spaţială de pe coasta Virginiei (est), cu racheta Antares. SpaceX, Boeing şi Sierra Nevada au fost selecţionate de NASA pentru dezvoltarea unei navete spaţiale private pentru transportul astronauţilor pe SSI şi alte destinaţii orbitale.

Statele Unite depind deocamdată de naveta spaţială rusă Soyuz pentru transportul astronauţilor săi pe SSI, costul unui loc fiind de 63 milioane de dolari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.