EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

SUA: reducerile automate au intrat oficial în vigoare

0

Reducerile automate în bugetul statului federal american au intrat oficial în vigoare vineri, odată cu semnarea de către preşedintele Barack Obama a unui decret de punere în aplicare, a anunţat Casa Albă.

 Obama a semnat legea de declanşare a acestor măsuri de austeritate ce reduc cheltuielile publice cu 85 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului fiscal curent, la 30 septembrie, în absenţa unui acord între republicani şi democraţi asupra unei alternative.

Mai înainte vineri, Obama a calificat reducerile „stupide”, afirmând că ele ar costa locurile de muncă din Statele Unite şi vor avea impact asupra economiei. El i-a acuzat pe adversarii săi republicani de a fi responsabili pentru această situaţie.

„În absenţa unei decizii din partea preşedintelui /republican/ al Camerei Reprezentanţilor John Boehner şi a altora de a pune interesele familiilor din clasa de mijloc în faţa imperativelor politice, aceste reduceri vor intra în vigoare”, a adăugat el.

85 de miliarde de dolari reprezintă o reducere de 8% pentru bugetul apărării şi 5% pentru alte posturi, sinonime potrivit administraţiei democrate unei dereglări a serviciilor publice având în vedere necesitatea de a impune concedii fără plată la sute de mii de persoane, notează AFP.

Din 2011, când conservatorii au luat controlul unei părţi a puterii legislative, Obama şi adversarii lui s-au înfruntat asupra modului de a reechilibra conturile publice pe fondul unei creşteri vertiginoase a datoriei primei economii mondiale, în prezent de peste 16.000 de miliarde de dolari.

În lipsa unui acord de fond, cele doua părţi au găsit soluţii temporare, dintre care ideea de punere în aplicare a reducerilor automate în cheltuieli, aşteptată să fie destul de dureroasă.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.