259 candidaturi la Premiul Nobel pentru Pace pe 2013

Un număr record de 259 de candidaţi – 209 personalităţi şi 50 de organizaţii -, se află în competiţia pentru Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2013, ce va fi anunţat în luna octombrie, la Oslo, a comunicat luni Institutul Nobel.

„Tendinţa este de creştere (a numărului candidaturilor), nu în fiecare an, dar aproape. Aceasta reflectă un interes crescând faţă de premiu. Nominalizările vin din toată lumea”, a declarat directorul Institutului Nobel, Geir Lundestad, citat de AFP.

Precedentul record data din 2011, când au fost înregistrate 241 de candidaturi.

Lista candidaţilor este păstrată secretă de către Comitetul Nobel timp de 50 de ani, dar susţinătorii – parlamentari şi miniştri din orice ţară, foşti laureaţi, profesori universitari, membri ai unor organizaţii internaţionale şi ai Comitetului Nobel – pot anunţa public numelui celui pe care îl sprijină.

Printre candidaţii cunoscuţi figurează în acest an adolescenta pakistaneză Malala – simbol al rezistenţei în faţa talibanilor -, militanţi europeni pentru drepturile omului, precum organizaţia neguvernamentală rusă Memorial, fostul preşedinte american Bill Clinton sau preşedintele reformator din Birmania, Thein Sein.

Data limită pentru trimiterea candidaturilor a fost 1 februarie.

Laureatul va fi anunţat la începutul lunii octombrie, iar decernarea premiului va avea loc la 10 decembrie, la Oslo.

În 2012, Premiul Nobel pentru Pace a revenit Uniunii Europene, o alegere contestată de unii, la fel ca şi cea a preşedintelui american Barack Obama în 2009, după mai puţin de un an de mandat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.