EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

AIEA nu poate garanta că tot materialul nuclear din Iran este consacrat activităţilor paşnice

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică /AIEA/ a intensificat luni presiunile asupra Iranului să pună capăt suspiciunilor legate de programul său atomic şi să permită accesul inspectorilor ONU la baza militară unde se crede că au loc teste de explozibil nuclear, transmit Reuters şi AFP.

Directorul general al agenţiei nucleare a ONU, Yukiya Amano, a subliniat luni, în cadrul reuniunii Consiliului guvernatorilor desfăşurate la Viena, că AIEA ‘nu poate conchide că tot materialul nuclear din Iran este consacrat activităţilor paşnice’, în condiţiile în care Teheranul nu asigură cooperarea necesară cu inspectorii ei.

Amano a insistat că negocierile cu Iranul trebuie să ‘continue de urgenţă’ şi să se concentreze pe obţinerea de rezultate concrete, în scurt timp.

‘Asigurarea accesului la situl de la Parchin ar fi un pas pozitiv care ar demonstra voinţa Iranului de a coopera cu agenţia în ce priveşte preocupările noastre’, a mai spus directorul general al AIEA, potrivit unei copii a discursului său rostit la Viena.

Occidentalii şi Israelul suspectează republica islamică de faptul că urmăreşte să se doteze cu arma atomică la adăpostul unui program nuclear paşnic, ipoteză dezminţită însă categoric de Teheran.

În cel mai recent raport al său, AIEA a constatat absenţa progresului în discuţiile asupra unui acord prin care inspectorii săi să obţină un acces mai larg la diverse obiective, documente sau persoane individuale, pentru a ajuta la elucidarea naturii programului nuclear iranian.

Potrivit raportului AIEA prezentat în februarie, Iranul a început să instaleze sisteme avansate de centrifugare pentru îmbogăţirea uraniului la centrala sa nucleară de la Natanz. Conform aceluiaşi raport, agenţia suspectează Iranul că ar fi efectuat, de asemenea, teste cu explozibili, relevante pentru armele nucleare. Aceste teste ar fi avut loc la Parchin, o bază militară în apropiere de Teheran.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata