Berlinul ar putea recurge la veto dacă România şi Bulgaria vor insista asupra aderării la Schengen

Ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, intenţionează să împiedice aderarea rapidă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. În cazul în care cele două ţări vor insista la Consiliul JAI de săptămâna viitoare asupra unui vot în privinţa stabilirii unui termen concret de aderare, Germania va recurge la veto, a declarat ministrul german pentru Der Spiegel, citat de Die Welt.

”Extinderea Spaţiului Schengen este acceptată de către cetăţenii noştri numai dacă sunt îndeplinite condiţiile de bază”, ceea ce ”nu este cazul în prezent”, afirmat ministrul Hans-Peter Friedrich.

Această declaraţie intervine pe fondul datelor statistice publicate sâmbătă, potrivit cărora majoritatea covârşitoare a germanilor – 70 % – se pronunţă în favoarea introducerii unor restricţii privind imigraţia în ţările UE. Dacă în 2007 pe teritoriul Germaniei trăiau 64.000 de refugiaţi şi imigranţi din România şi Bulgaria, în special, romi, în prezent numărul lor a ajuns la 180.000, potrivit Deutsche Welle.

Germanii se tem că aderarea celor două ţări la zona Schengen va duce la o creştere şi mai mare a numărului acestora, ceea ce ar putea afecta sistemul german de protecţie socială.

Friedrich a declarat că dreptul la libera circulaţie şi de şedere în cadrul frontierelor europene presupune un loc de muncă sau de studiu. ‘Dar oricine vine în Germania numai pentru alocaţii sociale săvârşeşte un abuz asupra acestor libertăţi şi ar trebui să stea departe de acestea’, a mai spus ministrul german de interne.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.