Ce ascunde ETICHETA: sucul din fructe BRAVO multivitamin

4

Sucurile din fructe si legume nu au facut parte din dieta omului decat incepand cu secolul 20. Credinta generala este ca sucurile, fiind derivate din fructe si legume, care sunt socotite alimente sanatoase, trebuie sa aiba aceleasi caracteristici nutritionale. Nimic mai departe de adevar!

 

Daca analizam una din etichetele unor sucuri din comert cum este BRAVO multivitamin 12 fructe/9 vitamine , fabricat de RAUCH Austria, vom avea „surpriza” sa constatam ca este o diferenta foarte mare intre alimentul din Natura – luat din copac sau pamant, si ceea ce este continut in recipientul vandut ca „suc natural”.

 Un pahar de suc din comert contine o cantitate enorma de zahar, atat din fructoza fructelor, cat si din adaosuri artificiale; acestea se metabolizeaza rapid in ficat si se transforma in exces de grasimi, care duc la obezitate, diabet si boli cardiovasculare, cat si la acumularea de toxine in corp.

In mod natural, pe langa fructoza, un fruct contine si fibre, antioxidanti si alti nutrienti vitali care lucreaza armonios si sinergistic intre ei, si care se asimileaza fara consecinte negative de catre organism. Sucul din comert contine insa o concentratie uriasa de fructoza, in lipsa celorlalti nutrient benefici.

O analiza mai amanuntita a etichetei pune in lumina puterea marketing-ului in acest caz, in detrimentul calitatii nutritionale ale produsului:

Nectar cu multivitamine.
Nectar de fructe cu adaos de indulcitori. Continut de fruct: minim 50% suc de fructe din sucuri de fructe/piureuri concentrate si piure de guava cu 8 vitamine si 1 provitamina.

Ingrediente: 
– apa

– suc de fructe concentrat  (mere, portocale, mandarine, ananas, lamai, pere, struguri, fructul pasiunii)
– piureuri de fructe concentrate (banane, mere, piersici, mango, caise)
– piure de guava
– acidifiant: acid citric
– indulcitori: aspartan, acesulfan K,
– vitamine (B1, B2, B6, C, E, biotina, Ca pantotenat, niacina) si provitamina A.
Contine o sursa de fenilanalina. Produs pasteurizat. A se agita inainte de deschidere. Dupa deschidere a se pastra la rece si a se consuma in termen de 3 zile de la deschidere.


          1.   Suc de fructe concentrate si piureuri de fructe concentrate

Acest tip de „suc” a fost deshidratat in mare parte prin procese de filtrare, extractie si evaporare. Evaporarea inseamna incalzirea sucului la temperaturi inalte iar extractia presupune adaugarea unor chimicale pentru a obtine un produs mai condensat. Chiar si sucul concentrat din fructe integrale poate contine aditivi pentru a pastra culoarea si gustul si a se incadra intr-un panel nutritional.

 Concentratele sunt de regula importate de la producatori din diverse tari si reconstituite ulterior cu apa. Originea exacta a fructelor nu este stiuta de catre consumator iar calitatea este de multe ori inferioara – aspect foarte comun in cadrul sistemului industrial de productie la scara larga. De asemenea, acest proces de reconstituire genereaza distrugerea multor nutrienti pretiosi.

 

           2.      Acidifiant -acid citric

Acidul citric care se obtine in laborator este produs prin fermentarea glucidelor. Initial a fost obtinut din sucul citricelor, dar acest lucru a devenit prea costisitor pentru marile corporatii, asa ca in ziua de azi se extrage in mare parte din porumb. In timpul procesarii, proteinele existente sunt hidrolizate, generand cantitati de acid glutamic liber (glutamat monosodic -MSG). Glutamatul monosodic este foarte nociv pentru organism; acesta genereaza supra-stimularea celulelor nervoase, pana la moartea acestora.

In plus, porumbul este unul din cele mai raspandite alimente modificate genetic. Atat glutamatul monosodic, cat si alimentele modificate genetic nu sunt „recunoscute” si metabolizate de catre organismul uman asa cum se intampla cu hrana obisnuita. In schimb, se transforma in material toxic care se acumuleaza in tesuturi. Problemele de sanatate incep cu   dereglari ale sistemului gastrointestinal, imunitate scazuta si in final dezvoltarea de tumori si cancer.

 

          3.   Indulcitori: aspartam, acesulfam K

Aspartamul este unul din cele mai periculoase substante care se adauga in alimente procesate, care genereaza o rata foarte ridicata de reactii adverse (migrene, ameteli, stari de rau, spasme musculare, palpitatii, dificultati de respirare, atacuri de anxietate, etc)

Potrivit cercetarilor si medicilor care studiaza efectele adverse ale aspartamului, urmatoarele afectiuni pot fi declansate sau inrautatite prin consumul acestuia: tumori ale creierului, scleroza multipla, epilepsie, sindromul oboselii cronice, Parkinson, Alzheimer, retardare mentala, limfoma, defecte de nastere, diabet, fibromialgia.

Acesulfamul K este alt indulcitor artificial care a fost corelat cu tumori renale, migrene, depresii, si toxicitate a ficatului. Testele de toxicitate ale acestuia au fost foarte putine si irelevante, dar cu toate acestea a fost aprobat in America pentru consumul populatiei.

 

          4.      Fenilanalina

Aspartamul este produs din combinatia a trei chimicale: acid aspartic, fenilanalina, si metanol.

Consumul de fenilanalina poate duce la acumularea in exces a acestei substante in creier, care duce la scaderea nivelului de serotonina si astfel la dezechilibre emotionale serioase cum sunt depresia, violenta si schizofrenia. Este de asemenea periculos pentru fetus si copiii mici.

 

          5.    Vitamine sintetice

Corpul uman este construit astfel incat sa poata asimila si metaboliza elemente naturale care se regasesc in natura. Cele mai multe vitamine si nutrienti sintetici sunt compusi chimici care nu se regasesc in natura, deci corpul nu le poate recunoaste si asimila. Mai mult decat atat, multe dintre aceste „vitamine sintetice” se pot acumula in cantitati toxice in corp. (Vitaminele liposolubile – A, D, E si K sunt cele mai susceptibile de acest lucru, deoarece se acumuleaza in tesuturile adipoase si in ficat.)

De asemenea, o vitamina sintetica poate stimula metabolismul unei celule, dar nu o poate imbogati cu elemente de calitate (cum sunt cele naturale). Rezultatul este o celula degradata. In mod natural, vitaminele sunt „grupate” si lucreaza in mod sinergistic pentru o absorbtie de succes. Adaugand doar cateva vitamine la intamplare (in cazul acesta C, E, Ca si vitamine B sintetice, care de obicei se produc din petrochimicale) va determina corpul sa reactioneze la acestea asa cum ar reactiona la toxine.

 

           6.    Pasteurizarea

Pasteurizarea inseamna incalzirea unui aliment la temperaturi inalte si apoi racirea rapida. Este menit sa asigure distrugerea posibilelor bacterii aflate in alimente crude. Acest procedeu insa distruge si valoarea nutritiva a alimentului lipsindu-l in primul rand de pretioasele enzime, contribuind in acest sens la o deficienta serioasa si foarte comuna in societatea moderna. In general productiile la scara mai mica scad foarte mult riscul de contaminari, caz in care pasteurizarea nu mai este necesara.

 

  • Alternative sanatoase:

 Ideal:  suc din legume si fructe proaspete facut in casa, la storcator. Cantitatea mai mare trebuie sa fie data de legume, nu de fructe. Incercati sa folosti si pulpa ramasa, adaugand-o in aluaturi, salate sau iaurturi.

Bun:  sucuri din legume si fructe naturale, NU din concentrate, fara adaosuri de zahar, coloranti, conservanti si chimicale ca cele mentionate mai sus. Acestea sunt de asemenea ambalate in sticla sau in recipiente reciclabile. Exista producatori romani locali care folosesc tehnici sustenabile si traditionale de productie a acestor sucuri, cateodata chiar si fara pasteurizare. Un aliment local este intotdeauna de preferat celui de import, din punct de vedere nutritional, cat si sustenabil si economic.

 De evitat:  o regula generala buna este evitarea sucurilor care au prea multe ingrediente listate pe eticheta; cu cat mai putine, cu atat mai bine. De asemenea, chimicale si substante sintetice ca cele prezentate mai sus trebuie evitate.


Raluca Schachter
Clinical Nutritionist – Certified Metabolic Typing Advisor ®

Guide2Health.net

Sanatatemetabolica.com

 

Resurse:

Dr. Russell L. Blaylock – Excitotoxins: The Taste That Kills

“Dictionary of Food Science and Technology

http://www.naturalnews.com/027853_fruit_juice_sugars.html

http://www.westonaprice.org

Acesulfame-K – Such Sweet Poison…

http://www.organicconsumers.org/nutricon/qa.cfm

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/06/04/now-they-are-trying-to-sell-you-diet-water.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23134894

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20166324

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/06/aspartame-most-dangerous-substance-added-to-food.aspx

 

INFO PLUS

Raluca Schachter este un pasionat Nutritionist Clinic, certificat in metodologia Metabolic Typing ®, si avand ca premize principale alimentatia traditionala, locala, nealterata, intelepciunea ancestrala, agricultura si modul de viata sustenabil. Raluca a reusit sa asigure reversul problemelor ei cronice de sanatate cu care s-a confruntat in mare parte a vietii, iar acum pune in aplicare cunostintele dobandite pentru a ajuta multe alte persoane sa se bucure de acelasi succes.

Programele ei de sanatate si planurile nutritionale ofera o perspectiva unica si complexa asupra sanatatii, unde cerintele nutritionale, genetice si biochimice ale individului ocupa locul central. Acest concept dezvaluie de ce nu exista masuri universale cand vorbim de nutritie si de ce „hrana unui om poate fi otrava altuia”.

Raluca traieste in SUA, California si ofera servicii complete de consultanta clientilor ei din toata lumea, printr-un eficient sistem online. Pentru mai multe informatii puteti vizita site-urile ei: www.sanatatemetabolica.com, www.guide2health.net, sau va puteti conecta cu ea pe paginile de Facebook:

 

loading...
Citește și
4 Comentarii
  1. george p spune

    Acum am descoperit siteul vostru, va felicit pentru curajul de a aborda aceste subiecte!

  2. dima spune

    Da, acolo unde vedeti ASPARTAM, trebuie sa pedepsiti acea firma prin boicot. Produsul va disparea sau chiar firma. Daca mai exista asa ceva e din cauza ca produsul nu a fost refuzat; motivul poate fi populatie cu nivel cultural scazut…

  3. Darius spune

    Obijnuiam sa cumpar acest produs pentru gust, dar mai ales pentru pretul scazut. N-o sa-l mai cumpar.

    Apreciez foarte mult articolele speficice in genul acesta.

  4. MONARCH spune

    POPULAȚIA ESTE PROST INFORMATĂ ȘI MASIV DEZINFORMATĂ.MAREA MAJORITATEA CREDE CĂ SUCURILE CONCENTRATE SUNT NATURALE(CĂ AȘA SCRIE PE ETICHETĂ).
    PRODUS NATURAL ESTE CEL OBȚINUT PRIN STOARCERE MECANICĂ
    -LA RECE.
    NIMENI NU VREA SĂ ȘTIE DE EFECTELE DĂUNĂTOARE ALE RAFINĂRII SAU ALE PROCESĂRII PRIN TEMPERATURĂ RIDICATĂ.NU MAI SPUN DESPRE ADAOSURILE DE ÎNDULCITORI SAU ZAHĂR.
    MAJORITATEA ROMÂNILOR FAC VINUL CU ZAHĂR.AU AJUNS SĂ PUNĂ ZAHĂR APROAPE ÎN ORICE;
    Vinul de la țară(unii pun Fanta pentru a imita gustul ”Frizante” al vinului italian,SLĂNINĂ AFUMATĂ,VIȘINATĂ,PÂINE,COVRIGI ETC…Suntem o nație ”dulce”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.