Corlăţean: Ne batem pentru un obiectiv important al României, dar cu demnitate, nu aşteptând cu mâna întinsă

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, duminică seara, că echipa preşedintelui Traian Băsescu ar trebui să fie ultima care să se exprime pe Schengen, „având în vedere eşecul lamentabil pe care l-a suferit şi în 2010 şi în 2011, când condiţiile erau fundamental diferite” şi existau toate argumentele, inclusiv cele de familie politică.

Şeful diplomaţiei române a subliniat că obiectivul integrării în spaţiul Schengen este unul important pentru România pentru care trebuie „să ne batem, (…) dar cu demnitate, nu stând şi aşteptând cu mâna întinsă”. „Eu cred că echipa lui Traian Băsescu ar fi ultima care ar trebui să se exprime, având în vedere eşecul lamentabil pe care l-a suferit şi în 2010 şi în 2011, când condiţiile erau fundamental diferite şi când aveau toate argumentele, inclusiv cele de familie politică – a popularilor europeni – şi au eşuat lamentabil, inclusiv din perspectiva obiectivelor pe care şi le-au fixat prin programul de guvernare. (…) Nu văd de ce ar trebui să se exprime aceşti domni care au eşuat. Subiectul este unul important pentru România, pentru cetăţeni, pentru mediul de afaceri. (…) Da, trebuie să ne batem pentru un obiectiv important al României, dar cu demnitate, nu stând şi aşteptând cu mâna întinsă. Pentru că dacă respectăm toate criteriile avem o aşteptare legitimă”, a subliniat ministrul Corlăţean.

El a precizat că în săptămâna care urmează va fi adoptat mandatul pe care îl va avea România la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne din 7 – 8 martie, ţara noastră urmând a fi reprezentată la reuniune de ministrul Radu Stroe.

Ministrul Corlăţean a mai spus că autorităţile de la Bucureşti aşteaptă în plenul Consiliului JAI – „acolo unde există o largă majoritate de susţinere a României şi Bulgariei” – „explicarea motivelor, dar potrivit criteriilor, potrivit Tratatului şi aquis-ului comunitar”. „Din acel moment, dacă în mod nejustificat şi nelegitim nu se adoptă o soluţie de compromis pentru care suntem dispuşi să discutăm, atunci nu va mai fi o prioritate pe agenda imediată a Guvernului. Nu înseamnă că nu ne interesează, nu înseamnă că nu ne dorim, dar cei care doresc să se lămurească, să facă invitaţia României şi Bulgariei la momentul pe care îl doresc. Noi în orice caz vom fi gata pentru aderare. Nu va fi acum, va fi la toamnă, va fi anul viitor, România şi Bulgaria vor fi membre Schengen”, a subliniat şeful diplomaţiei române.

Corlăţean a mai spus că în anii în care a fost în Opoziţie a avut senzaţia „unei slăbiciuni a instituţiilor statului român, a reprezentării externe a României”, iar în prezent trebuie făcut faţă „acestor consecinţe acumulate”.

Ministrul Afacerilor Externe a reiterat că nu există o motivaţie obiectivă, corectă ca România să nu intre în Schengen, ci „sunt alte motive de natură politică”. „Mergem mai departe, nu dramatizăm. Schengen-ul ne interesează, dar să facem parte dintr-un proces lipsit de credibilitate asta nu ne mai interesează”, a subliniat şeful diplomaţiei române.

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne se întruneşte în zilele de 7 şi 8 martie.

Duminică, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich, a declarat că, în cazul în care România şi Bulgaria vor insista la Consiliul JAI asupra unui vot în privinţa stabilirii unui termen concret de aderare la Schengen, Germania va recurge la veto. ”Extinderea spaţiului Schengen este acceptată de către cetăţenii noştri numai dacă sunt îndeplinite condiţiile de bază”, ceea ce ”nu este cazul în prezent”, a spus ministrul Hans-Peter Friedrich pentru Der Spiegel, citat de Die Welt.

Ministerul român al Afacerilor Externe şi cel al Afacerilor Interne au reiterat, duminică, printr-un comunicat de presă comun, că România a îndeplinit toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului în domeniu. ”România reafirmă poziţia sa de principiu că procesul de aderare la spaţiul Schengen nu depinde de alte criterii decât cele stipulate cu claritate în acquis. Totodată, la Consiliul European din 1 – 2 martie 2012, România a acceptat îndeplinirea unor măsuri suplimentare în domeniu, menite să consolideze încrederea partenerilor europeni în capacitatea sa de a-şi asuma statutul de membru Schengen şi să faciliteze, ca urmare, deblocarea dosarului şi adoptarea unei decizii pozitive. Aceste măsuri au fost implementate de România în totalitate, în termenii agreaţi, fapt recunoscut de Consiliul European din decembrie 2012. În aceste condiţii, apreciem esenţial ca subiectul privind aderarea României la spaţiul Schengen să se regăsească pe agenda Consiliului JAI din 7 – 8 martie 2013”, se arată în comunicatul de presă. A

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.