Corlăţean: România pierde din cauza restricţiilor de viză pentru oameni de afaceri statele arabe

România înregistrează pierderi economice din cauza politicii restrictive de acordare a vizelor pentru oameni de afaceri din statele arabe, din Turcia, a declarat sâmbătă ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a deplâns faptul că aceste sacrificii nu sunt luate în considerare de ţările care se opun aderării României la spaţiul c.

„Sunt chiar lucruri suplimentare foarte serioase şi vă voi da un singur exemplu: datorită faptului că noi am acţionat foarte serios în aceşti ani, consecvent, am făcut eforturi, am făcut tot ce trebuia pentru a ne atinge un obiectiv important pentru România şi cetăţenii săi, dar şi pentru companiile româneşti şi străine care funcţionează în România, am făcut o serie de alte sacrificii pe care noi nu le-am evocat până acum public.

Noi pierdem foarte mult, inclusiv economic, dintr-o politică foarte restrictivă în materie de vize, de exemplu. Noi nu ne putem permite să fim mai lejeri în acordarea unor vize pentru turişti interesaţi să vină în România din state cu un potenţial turistic important şi am primit astfel de solicitări pe canale diplomatice ani la rând. Nu ne permitem să ne mişcăm foarte serios în a acorda nişte vize pentru oameni de afaceri din ţări precum statele arabe din Golf, avem aceste solicitări de ani de zile să fim mai flexibili şi nu o facem pentru că trebuie să aderăm la spaţiul Schengen. Nu suntem foarte flexibili în a acorda vize oamenilor de afaceri din Turcia sau din alte părţi şi pierdem”, a afirmat Titus Corlăţean, la Antena 3.

El a arătat că, din aceleaşi considerente, România nu îşi permite să fie mai deschisă faţă de cetăţenii din Republica Moldova.

„Nu putem să ne permitem să fim mai deschişi pe relaţia cu fraţii noştri din Republica Moldova şi libertatea de circulaţie a cetăţenilor moldoveni, pentru că trebuie să intrăm în spaţiul Schengen. Lucrurile astea contează, le-am spus partenerilor europeni şi trebuie să fie luate serios în considerare, pentru că a continua un proces necredibil în care noi nu mai suntem interesaţi – e o mare diferenţă de aderare la Schengen pe baza regulilor – nu ar mai trebui să fie pe agendă”, a concluzionat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

În opinia sa, după ce România şi-a îndeplinit condiţiile, poate să aştepte ca UE sau statele care la momentul actual se opun aderării să îi adreseze o invitaţie la un moment dat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.