EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Crin Antonescu: Statutul senatorilor şi deputaţilor va fi modificat

0

Statutul senatorilor şi deputaţilor va fi modificat în conformitate cu observaţiile făcute de Curtea Constituţională, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, la o conferinţă de presă.

„Lucrurile sunt foarte simple aici, nu e foarte mult loc de dileme. Camerele reunite s-au pronunţat într-o primă formă, s-a ajuns la reexaminare, s-au pronunţat în ultimă formă, s-a făcut sesizarea Curţii Constituţionale şi este evident că în acest moment, în conformitate cu observaţiile de natură constituţională – nu mai discutăm pe conţinut – ale Curţii Constituţionale, statutul va fi modificat”, a afirmat Crin Antonescu.

El a menţionat că nu are rost să fie rediscutat tot statutul sau alte articole ale acestuia.

„Eu pe conţinut nu mai intru, m-aţi întrebat până la urmă ce se va întâmpla din punct de vedere procedural, iar spaţiu pentru multe variante aici nu există”, a mai spus liderul Senatului.

Pe 27 februarie, Crin Antonescu a declarat că hotărârea Curţii Constituţionale cu privire la Statutul parlamentarului va fi respectată, iar forma finală a legii referitoare la acesta va fi în concordanţă cu decizia CCR.

CCR a decis la momentul respectiv că este neconstituţională modificarea la Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanţă raportul de evaluare al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Totodată, CCR a declarat neconstituţional articolul referitor la conflictul de interese.

Pe 14 februarie, Partidul Democrat Liberal a depus la CCR sesizarea de neconstituţionalitate asupra modificărilor aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor, aceasta fiind semnată de 24 de parlamentari democrat-liberali şi de liderul grupului PP-DD de la Senat.

Comisia pentru Statutul deputatului şi al senatorului a adoptat pe 13 februarie un amendament al senatorului liberal Tudor Chiuariu privind prelungirea de la 15 la 45 de zile a termenului de depunere a contestaţiilor de către parlamentari cu privire la deciziile de incompatibilitate emise de Agenţia Naţională de Integritate.

Potrivit lui Chiuariu, după împlinirea termenului de 45 de zile de la decizia ANI, în cazul în care nu ar depune contestaţie, parlamentarul ar pierde automat mandatul. „Este un larg consens între grupurile parlamentare pe acest amendament. Modificările au fost făcute în comisie”, a declarat Chiuariu la acea dată

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.