Crin Antonescu: Susţinem poziţia Guvernului; avem obiective mai importante decât aderarea la Schengen

0

Preşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a declarat sâmbătă, 2 martie, că susţine poziţia exprimată de primul ministru şi ministrul de Externe cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen, considerând că ţara noastră are alte obiective mai importante.

„Este un spaţiu al nuanţelor, dar, evident, suntem de partea Guvernului nostru, poziţie care a fost exprimată de ministrul de Externe într-un anumit context, dar care astăzi a fost întărită de primul ministru. România s-a achitat de toate obligaţiile pe care le implică aderarea la spaţiul Schengen, obligaţii exclusiv tehnice. România a cheltuit un miliard de euro pentru aceste lucruri. România a acceptat un pachet de condiţii şi supra-condiţii mai severe decât pentru oricine altcineva. Le-a acceptat şi le-a îndeplinit. Acesta nu este aprecierea mea sau a lui Corlăţean sau Ponta, este aprecierea tuturor partenerilor din Uniunea Europeană”, a spus Antonescu, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Liderul PNL a explicat că aderarea la Schengen nu a fost niciodată un obiectiv prioritar al României.

„În conformitate cu Tratatul, nu există niciun fel de inter-condiţionare între MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen.
Sigur, poate este o nuanţă. Domnul Corlăţean, într-un context, într-un talk-show, deci nu într-o declaraţie ritoasă a Ministerului de Externe, spunea: ‘dacă noi îndeplinim, practic, toate condiţiile, nu vom fi admişi acum în Schengen, nu ne mai interesează’. Aici este o nuanţă. Nu este vorba că nu ne mai interesează, dar Schengen ar trebui tratat cu luciditate ca un obiectiv tehnic, care nu a fost niciodată şi nu are cum să fie obiectivul prioritar al României. Sunt obiective mai importante: bugetul multianual al Uniunii care revine României, absorbţia fondurilor, MCV-ul însuşi şi problemele legate de Justiţie. Dar, aici îi dau dreptate lui Titus Corlăţean. Se poate trăi şi fără Schengen. Sunt ţări în UE, începând cu exemplul ilustru al Marii Britanii, care nu vor să intre în Schengen. România vrea, nu înseamnă că am scos din lista obiectivelor noastre acest lucru”, a mai spus Crin Antonescu.

Întrebat dacă aderarea la Spaţiul Schengen ar mai trebui să fie o prioritate dacă România nu va obţine un rezultat concret în luna martie, Crin Antonescu a răspuns: „Aici sunt perfect de acord cu poziţia primului ministru şi a ministrului de Externe. Dacă în condiţii foarte clare şi pe realităţi foarte clare noi nu suntem admişi în Schengen, atunci înseamnă că este o problemă a altora, nu mai este o problemă a noastră. Dacă noi am mai avea ceva de corectat, de rezolvat, de împlinit în România, în sfera de acţiune a autorităţilor româneşti, ar fi corect să spunem: bine domnule, dacă nu suntem pregătiţi, ne vom strădui să fim pregătiţi data viitoare”.

Pe de altă parte, Crin Antonescu s-a declarat optimist cu privire la decizia din luna martie referitoare la aderarea la Schengen.

„Eu mă aştept, sunt mai optimist decât par a fi unii, mă aştept cu încredere în raţiunea şi corectitudinea deciziilor europene, mă aştept să fim primiţi în Spaţiul Schengen, pentru că îndeplinim demult şi concret toate condiţiile. Dacă nu, avem alte obiective mai importante decât Schengen pe care trebuie să le urmărim şi oricum ca atitudine aş remarca un lucru: este impardonabil ca preşedintele României, nu vorbesc de domnul Ungureanu, care este parlamentar, are voie să facă orice politică vrea, dar vorbesc de preşedintele României, care este impardonabil să impună domnia sa sau să accepte impunerea raportului MCV de intrare în Spaţiul Schengen, ceea ce tratatul nu prevede şi nici partenerii europeni nu fac, cel puţin la vedere”, a adăugat Crin Antonescu.

Vineri seară, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a susţinut că o eventuală amânare a aderării României la Schengen „nu ar fi o decizie corectă”.

„Anul acesta vor fi alegeri în Germania, anul viitor vor fi alegeri europene în toată Europa, vor fi alegeri municipale în Franţa, unde primarii, dacă e să mergem pe argumentul ăsta, primarii, că sunt de dreapta, că sunt de stânga, vor spune ‘domnule, avem probleme cu migraţia’, se vor juca electoral lucrurile astea, romi, mai ştiu eu ce. Deci, practic, care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă? Faptul că, până la urmă, acest proces bazat pe nişte criterii obiective, pe un tratat european, nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces”, a afirmat Corlăţean, la Realitatea TV.

Despre eventualitatea unei amânări, Corlăţean a menţionat că ar însemna „o împingere a procedurii la o dată nedefinită în realitate”.

„Încă o dată o spun: o astfel de eventuală decizie ar reprezenta transformarea procedurii de aderare la Spaţiul Schengen, care e clar prevăzută de tratate – criteriile sunt clar prevăzute, sunt îndeplinite de România de trei ani de zile – ar transforma acest proces într-unul necredibil. Or, dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supercriteriile, au fost şi măsuri suplimentare, am trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit, oricâţi bani am băga – un miliard de euro băgat în securizarea frontierelor României şi nu ajunge -, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată – nu mai sunt interesat de acest proces”, a afirmat Corlăţean.

El a mai spus că „aşa cum am trăit fără Schengen, putem trăi în continuare”. „Aşa cum am trăit fără Schengen, putem trăi în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat sau cei care se opun să invite România, să o facă. (…) Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, eventual s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate”, a mai spus Titus Corlăţean.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.