Egipt: Fostul preşedinte Mubarak va fi judecat din nou începând din 13 aprilie

Un nou proces împotriva fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, condamnat la închisoare pe viaţă de prima instanţă pentru moartea manifestanţilor din timpul revoltei din 2011, va începe pe 13 aprilie, a anunţat duminică agenţia oficială Mena, preluată de AFP.

‘Preşedintele Curţii de Apel din Cairo, Samir Abul Maati, a stabilit data de 13 aprilie pentru rejudecarea fostului preşedinte Hosni Mubarak, a celor doi fii ai săi, Gamal şi Alaa, a ministrului de Interne Habib el-Adli, a şase dintre adjuncţii săi şi a omului de afaceri Hussein Salem, care a fugit’ din ţară, a precizat agenţia.

În vârstă de 84 de ani, Mubarak este în prezent spitalizat, potrivit unei surse din forţele de securitate.

Fostul preşedinte, care a condus Egiptul trei decenii, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, ca şi ministrul său de Interne, pentru moartea manifestanţilor în cursul revoltei care a dus la căderea regimului, la începutul lui 2011. În schimb, şase înalţi oficiali ai poliţiei au fost achitaţi, unii dintre ei fiind eliberaţi.

Mubarak, cei doi fii ai săi şi omul de afaceri Hussein Salem, care s-a refugiat în Spania, vor fi judecaţi din nou şi pentru corupţie. La primul proces, acuzaţiile de corupţie împotriva lui Alaa şi a lui Gamal Mubarak au fost considerate prescrise. Judecaţi pentru corupţie în alte dosare, cei doi se află în prezent la închisoare.

Verdictele din iunie 2012, îndeosebi achitările în cazul înalţilor oficiali ai poliţiei, au provocat furia multor egipteni, care au manifestat cerând un nou proces şi pedepse mai severe. Curtea de Casaţie a decis în luna ianuarie ‘anularea tuturor verdictelor pronunţate de tribunalul din Cairo în iunie 2012 şi organizarea unui nou proces’ împotriva lui Mubarak şi a celorlalţi acuzaţi.

Starea de sănătate a fostului preşedinte Mubarak a început să se înrăutăţească după încarcerare, acesta suferind de depresie acută, dificultăţi respiratorii şi hipertensiune. A fost spitalizat de câteva ori, iar la sfârşitul lunii decembrie procurorul general a decis transferarea sa la un spital militar. Mulţi egipteni consideră că subiectul sănătăţii lui Mubarak ar fi artificial, acesta fiind evocat pentru a trezi compasiunea sau pentru a justifica tratarea sa deosebită.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.