Grecia: Un fost ministru al apărării, condamnat la opt ani de închisoare pentru corupţie

Un fost ministru elen al apărării, Akis Tsochadzopoulos, a fost condamnat luni la opt ani de închisoare de o instanţă care l-a găsit vinovat de declaraţii de venit false, într-un caz de corupţie urmărit cu atenţie în această ţară lovită de criză, relatează AP.

Instanţa l-a obligat de asemenea pe Akis Tsochadzopoulos, figură proeminentă în fostele guverne socialiste, la plata unei amenzi de 520.000 de euro şi a dispus confiscarea casei sale cu vedere spre Acropole din centrul Atenei.

Tsochadzopoulos a negat acuzaţiile că ar fi oferit declaraţii false pentru a ascunde venituri nedeclarate din 2006 până în 2009 şi poate face apel. Totuşi, el va rămâne în închisoare până când cazul va ajunge din nou în instanţă.

Bărbatul în vârstă de 73 de ani se află în închisoare de la arestarea sa anul trecut, iar în a doua parte a acestui an urmează să compară din nou într-un caz mai serios de corupţie şi spălare de bani.

Oficialii publici se afla sub monitorizarea atentă a justiţiei, care a primit puteri sporite pentru a investiga cazuri de corupţie de când ţara a fost lovită de criza financiară. Săptămâna trecută, un fost primar al celui de-al doilea oraş ca mărime din Grecia, Salonic, a fost condamnat la închisoare pe viaţă într-un scandal privind deturnarea unor fonduri de 17 milioane de euro.

Tsochadzopoulos a fost ministru al apărării între 1996 şi 2001 şi ministru al dezvoltării între 2001 şi 2004 şi a fost un membru proeminent al formaţiunii socialiste PASOK.

Partidul a dominat politica elenă timp de decenii, însă sprijinul său public s-a prăbuşit după izbucnirea crizei financiare la sfârşitul lui 2009 în contextul în care Grecia înregistrează o rată mare a şomajului şi a fost nevoită să aplice măsuri dure de austeritate. PASOK este în prezent partener minoritar într-o coaliţie guvernamentală condusă de conservatori.

Tsochadzopoulos a fost transportat cu escortă la instanţă şi dus înapoi la o închisoare de maximă siguranţă din Atena sub paza unor dispozitive masive de poliţie.

Soţia şi fiica sa sunt de asemenea în arest sub acuzaţii de spălare de bani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.