Guvernul stabileşte marţi mandatul privind Schengen, cu care ministrul de Interne va merge la Consiliul JAI

Guvernul va stabili marţi, 5 martie, mandatul ministrului Afacerilor Interne la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, care va avea loc pe 7-8 martie la Bruxelles, şi la care urmează să se discute şi chestiunea aderării României la spaţiul Schengen.

Guvernul urmează să decidă dacă va solicita sau nu un vot asupra acestui punct.

„Mandatul pentru ministrul Afacerilor Interne (care va reprezenta România în Consiliul JAI – n.r.) îl stabilim marţi”, au declarat surse oficiale.

Premierul Victor Ponta a afirmat că decizia privind aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi amânată la Consiliul JAI din 7 – 8 martie la cererea unui stat sau două, care, în ultimă instanţă, ar putea fi convinse să susţină ţara noastră în acest demers.

„Există opinia unei ţări sau a două ţări care nu vor bloca intrarea, dar care vor cere să se ia decizia în următorul Consiliu JAI care este în luna octombrie. Deci, o nouă amânare. De fapt, în 2011, când a apărut pentru prima dată problema, atunci a cerut Olanda amânarea. (…) Din martie să mută în octombrie. Atâta timp cât este nevoie de unanimitate, degeaba sunt 20 de state pentru, dacă una…”, a explicat Victor Ponta, vineri seara, la B1 TV.

Ultima dată când chestiunea aderării României la zona de liberă circulaţie s-a aflat pe agenda JAI s-a întâmplat la reuniunea din octombrie 2012, însă atunci nu s-a pus problema unei decizii privind extinderea zonei de liberă circulaţie, ci doar s-a discutat despre stadiul aplicării acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.