Părintele Lombardi: Benedict al XVI-lea nu a dat dovadă de mai puţin curaj decât Ioan Paul al II-lea

Dacă Papa Ioan Paul al II-lea a oferit cu un curaj admirabil în ochii lumii mărturia credinţei lui în suferinţa bolii, Papa Benedict al XVI-lea a oferit, nu cu mai puţin curaj, mărturia de acceptare a limitelor bătrâneţii şi discernământul privind exercitarea responsabilităţii sale, a afirmat directorul biroului de presă al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, într-un editorial publicat pe site-ul postului Radio Vatican, citat sâmbătă de cotidianul La Repubblica.

”Ambii ne-au învăţat, nu numai prin misiunea lor ci poate chiar mai eficient prin viaţa lor, ce înseamnă să caute şi să găsească voinţa lui Dumnezeu în fiecare zi pentru noi şi pentru serviciul nostru, chiar şi în situaţiile cruciale ale existenţei umane”, a scris părintele Lombardi.

În ceea ce priveşte începerea „congregaţiilor generale”, luni, la Roma nu au ajuns încă toţi cei 115 cardinali electori ai Conclavului. În Cetatea Vaticanului sunt rezidenţi permanenţi 75 de cardinali, printre care electori şi cardinali cu vârsta peste 80 de ani, a explicat părintele Lombardi. Acestora li se adaugă 66 cardinali care nu îşi au reşedinţa la Vatican, dar care au informat deja Sfântul Scaun că se vor afla la Roma cât timp scaunul apostolic va rămâne vacant.

„Unii dintre ei au venit, unii dintre ei vor veni în zilele următoare, la 4, 5 sau 6 martie. Alţii vor veni chiar dincolo de această dată”, a spus Lombardi. Nu toţi, prin urmare, vor fi prezenţi la deschiderea „congregaţiilor generale”, luni dimineaţa.

Inelul Pescarului şi sigiliul care au aparţinut Papei Benedict nu au fost încă anulate. „Secretariatul de stat a înmânat sigiliul Sfântului Părinte camerei apostolice pentru ca aceasta să-l anuleze”, a afirmat părintele Lombardi, adăugând că acestea „nu vor fi distruse, ci pur şi simplu făcute nefuncţionale, şi aceasta prin inscripţionarea unei cruci, astfel încât să nu poate fi folosite, aşa cum s-a procedat în 2005 cu cele ale lui Ioan Paul al II-lea, păstrate acum într-o vitrină”.

În Capela Sixtină, unde se va desfăşura conclavul pentru alegerea Papei, nu au început încă lucrările. „În Capelă – a explicat părintele Lombardi – sunt încă vizitatori. Cu siguranţă începerea lucrărilor nu este de aşteptat până luni”. De altfel, a continuat el, „se aşteaptă decizia oficială a congregaţiilor cardinalilor”.

Numele Papei nu mai este menţionat în rugăciunea euharistică. „Avem sede vacante – a amintit purtătorul de cuvânt al Vaticanului – motiv pentru care în rugăciunea euharistică, în momentul rugăciunii pentru Sfântul Părinte, nu va mai putea fi menţionat Pontiful, tot aşa cum nu va exista nicio referire la episcopul Romei, care este tot Papa”.

Între timp, în Bazilica Sfântul Petru se spun rugăciuni neîncetat pentru colegiul cardinalilor care va alege noul Papă. Rugăciunile, aşa cum a explicat părintele Lombardi, sunt spuse în fiecare zi înainte de liturghia de seară.

Totodată, de la ora 8 la ora 16, în Cappella Santissima din Bazilica Sfântul Petru, trei călugăriţe din ordinul contemplativelor se roagă permanent pentru Biserică şi alegerea Papei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.