EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(+0.06%)
GBP
5,56 RON
(-0.22%)
CHF
4,19 RON
(-0.12%)
AUD
2,98 RON
(+0.01%)
CAD
3,16 RON
(-0.48%)
BGN
2,43 RON
(-0.08%)
RUB
0,07 RON
(+0.11%)
ZAR
0,29 RON
(-0.06%)
BRL
1,11 RON
(-0.7%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.53%)

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate luni moţiunea simplă „Guvernul Ponta – fabrică de şomeri”

0

Plenul Camerei Deputaţilor dezbate luni moţiunea simplă iniţiată de Partidul Democrat Liberal „Guvernul Ponta – fabrică de şomeri”, care are ca temă situaţia de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea. Moţiunea va fi votată marţi.

„Din vina guvernelor Ponta 1 şi Ponta 2 România are astăzi un caz Oltchim. Iar acest caz este radiografia perfectă a acestei guvernări: toată incompetenţa, toată demagogia, toată neglijenţa şi tot cinismul USL sunt perfect ilustrate de involuţia gravă a acestui important combinat petrochimic românesc. Cazul Oltchim este simbolul guvernării USL, al guvernării bazate pe minciună şi amăgire, iar pericolul major este ca acesta să molipsească toată economia”, se arată în textul moţiunii simple.

Semnatarii susţin că, în perioada guvernării PDL, s-au făcut eforturi serioase pentru rezolvarea situaţiei combinatului, printre care preluarea de către Oltchim a platformei petrochimice de la Arpechim, demararea procedurii de conversie a datoriilor statului şi principalilor creditori în acţiuni astfel menţinându-se locurile de muncă.

PDL cere, prin acest document, asumarea răspunderii pentru situaţia combinatului Oltchim de către „cei doi miniştri incompetenţi – Daniel Chiţoiu, groparul Oltchim, şi Varujan Vosganian, ministrul fără nicio soluţie”, scuze publice din partea premierului Victor Ponta către salariaţii de la Oltchim „pentru minciunile şi cinismul guvernului în relaţia cu Oltchim”, prezentarea rapidă a planului de redresare/ privatizare a combinatului, demararea unei ofensive externe pentru atragerea unor investitori serioşi care să continue şi să dezvolte activitatea combinatului, care să creeze şi să păstreze locurile de muncă în regiune.

În ultima şedinţă de Guvern, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, să explice în Parlament cum s-a degradat situaţia combinatului Oltchim, dar să prezinte şi soluţii.

„Cred că aveţi o ocazie excelentă, la dezbaterea din Parlament, să le reamintiţi românilor – că eu sunt convins că domnul Videanu, domnul Blaga, domnul Boureanu mai ţin minte – ce s-a întâmplat cu Oltchimul în 2009 – 2012, cum a fost adus la faliment, cum cu sprijinul domnilor Blaga, Videanu, Boureanu, Diaconescu au vrut să ascundă această situaţie de jaf prin încurcarea licitaţiei şi, de asemenea, să arătaţi ce putem face în mod real”, a afirmat premierul.

Şeful Executivului a spus că şi-ar dori ca vinovaţii să răspundă penal pentru neregulile constatate, în condiţiile în care există şase sesizări penale vizând combinatul Oltchim. „Aveţi mandat din partea mea să le aduceţi aminte tot ce au făcut, fără jenă”, i-a mai spus Ponta lui Vosganian.

Pe 18 februarie, liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, declara,  că moţiunea pe tema Oltchim nu are nicio şansă să treacă de Parlament, iar subiectul nu este unul comod pentru PDL.

„Nu au nicio şansă cei de la PDL cu moţiunea simplă pe tema Oltchim. E dreptul lor constituţional să poată să depună moţiune simplă pe orice domeniu vor şi ea va fi dezbătută în Parlament şi cu siguranţă respinsă. Subiectul nu mi se pare comod pentru ei, în primul rând pentru că în ultimă instanţă noi am luat doar partea finală a decăderii Oltchimului şi în momentul în care vom discuta moţiunea vom discuta şi partea de dinainte de a prelua noi guvernarea”, spunea Neacşu.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al deputaţilor PNL, Alina Gorghiu, a afirmat, pe 18 februarie, că iniţierea unei moţiuni simple pe tema Oltchim de către PDL reprezintă un gest de demagogie politică şi populism.

„PDL face gafă după gafă, pentru că ideea unei moţiuni simple pe o situaţie punctuală precum cea a Oltchim ar fi binevenită dacă ar avea alţi autori, pentru că cel puţin în ultima jumătate de an de când se tot face vorbire despre situaţia de la Oltchim presa a reuşit să devoaleze toată încrengătura de firme ale reprezentanţilor PDL care au căpuşat această companie strategică a statului român. Din păcate, conducerea PDL în loc să-şi rezolve problemele cu acele persoane care au căpuşat Oltchim astăzi face un gest care nu ţine decât de demagogia politică şi de populism înaintând moţiunea simplă pe Oltchim”, declara, Alina Gorghiu.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.