Ponta: Trebuie găsite domeniile în care nu este nevoie de atât de mulţi angajaţi

Premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, a anunţat luni că până la jumătatea acestui an vicepremierul Liviu Dragnea are sarcina de a prezenta un plan de eficientizare a administraţiei publice centrale, însă reducerile care ar putea avea loc nu vizează sectorul sănătăţii, care înregistrează un deficit de angajaţi.

„La nivelul Guvernului, vicepremierul, domnul Dragnea, are sarcina de a prezenta până la jumătatea anului un plan de eficientizare a administraţiei publice centrale în primul rând, (pentru n.r.) că aceasta ţine de Guvern, după care şi cea locală. Deci, asta presupune o mai bună alocare a resurselor umane şi presupune ca ceea ce spusesem de altfel încă din luna decembrie, acolo unde la nivelul administraţiei centrale sunt prea mulţi angajaţi, să vedem ce facem cu ei: îi trimitem către regiuni, către autorităţi locale sau pur şi simplu facem restructurări”, a precizat premierul, după şedinţa USL.

El a subliniat că nu doreşte să anunţe o estimare procentuală sau numerică a reducerilor care ar putea fi efectuate în rândul bugetarilor, apreciind că această manieră de lucrul caracteriza Guvernul Boc.

„Acesta e modul de lucru Boc, care zicea ‘trebuie să tăiem coada căţelului cu 10 centimetri. Nu, eu spun că trebuie să vedem, că sunt locuri – în special sănătatea şi uneori şi educaţia – unde sunt prea puţini oameni. Sunt multe locuri unde sunt prea mulţi, aşa încât eu nu merg pe şablonul ‘hai să punem peste tot 25% sau 15%’, ci merg pe ideea de a găsi – şi de aceea acest termen până la jumătatea anului – domeniile în care nu avem nevoie de atât de mulţi angajaţi la nivel central şi după aceea local, şi domeniile în care trebuie să mai angajăm oameni. V-am spus de departe primul domeniu este cel al sănătăţii”, a declarat Victor Ponta.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara recent că numărul de locuri de muncă din economie ar trebui să urce cu cel puţin un milion până în anul 2018, iar numărul de angajaţi din sectorul bugetar ar trebui să scadă.

Ministrul Economiei a menţionat că reducerea numărului de bugetari se poate face inclusiv prin externalizarea unor servicii, asigurate în România de către stat, în timp ce în aproape toate statele Europei acestea sunt asigurate de sectorul privat.

Vosganian s-a referit şi la unele companii de stat care ar trebui să dispară, pentru că nu sunt decât nişte intermediari între banii publici, resursele naturale şi firmele private.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.