Putin şi Ianukovici se întâlnesc pentru a discuta despre livrările de gaze naturale

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici, se întâlnesc luni, în apropiere de Moscova, pentru a aborda una dintre problemele cele mai delicate în relaţiile dintre cele două state, şi anume aprovizionare cu gaze naturale, relatează agenţia EFE.

Guvernul de la Kiev cere o reducere a preţului gazelor cumpărate din Rusia şi refuză să achite cantitatea deja contractată cu consorţiul rus Gazprom, cu argumentul că şi-a redus volumul importurilor. Potrivit contractului semnat în anul 2009 şi care expiră abia în anul 2019, compania ucraineană de gaze Naftogaz trebuie să plătească anual un volum minim de 41.600 de milioane de metri cubi de gaze, chiar dacă cumpără o cantitate mai mică, întrucât contractul conţine clauza ‘take or pay’. De exemplu, anul trecut Ucraina a cumpărat de la Gazprom cu aproape 9.000 de milioane de metri cubi mai puţin decât prevede contractul, dar Rusia îi cere să plătească şi pentru acestea.

În consecinţă, partea ucraineană consideră abuziv şi oneros contractul semnat în anul 2009. Acesta a dus la încarcerarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, condamnată pentru ‘abuz de putere’, ea semnând contractul cu Gazprom fără acordul guvernului pe care îl conducea. Învinsă de Viktor Ianukovici în alegerile prezidenţiale din anul 2010, Iulia Timoşenko vede în această condamnare şi în toate acţiunile lansate împotriva ei un act de răzbunare politică.

Comentariile pe marginea întâlnirii ruso-ucrainene de luni nu sunt optimiste, mai ales că însuşi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că ‘divergenţele rămân şi nu este prevăzută semnarea vreunui document’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.