Sălaj: Grădina Botanică din Jibou întâmpină primăvara cu 20.000 de lalele

O colecţie de circa 20.000 lalele din soiuri variate sunt aşteptate să înflorească la Grădina Botanică din Jibou în această primăvară, primele în cursul lunii martie, însă majoritatea în cursul lunii aprilie.

„Avem în acest an o colecţie importantă de lalele, circa 20.000 de bulbi, interesante şi variate ca specii. Primele, un soi de lalele sălbatice, vor înflori chiar în luna martie, însă majoritatea ar trebui să se deschidă în aprilie-mai”, a declarat, luni, Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice Jibou, în cadrul căruia funcţionează Grădina Botanică.

Potrivit sursei citate, cercetătorii instituţiei menţionate încep în aceste zile un proiect de prospectare a judeţului în căutarea lalelei pestriţe, specie declarată monument al naturii, ce a fost semnalată în Sălaj în „Lunca cu lalea pestriţă – Valea Sălajului”, arie protejată de interes naţional – rezervaţie naturală de tip floristic şi peisagistic situată pe teritoriul administrativ al oraşului Cehu Silvaniei.

„Se pare că specia nu mai există în zona respectivă, dar avem semnale că ar putea fi în alte zone. Vom prospecta zonele respective şi dacă vom găsi exemplare vom recolta mostre pentru cultura in vitro, pentru a putea fi multiplicate mai apoi”, a precizat sursa citată.

Grădina Botanică „Vasile Fati” se întinde pe circa 35 de hectare şi este organizată pe sectoare (fiecare sector grupează plantele după anumite criterii specifice). Ea include un complex de sere colecţionare, de microproducţie şi cercetare, un acvariu, un parc zoo şi grădina japoneză.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.