EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Senatorul PSD Darius Vâlcov: În decembrie ar putea avea loc alegeri pentru regiuni

În luna decembrie a acestui an ar putea avea avea loc alegerile pentru conducerile regiunilor dacă se va reuşi până atunci modificarea Constituţiei, a afirmat vineri, la Slatina, într-o conferinţă de presă, senatorul PSD de Olt Darius Vâlcov, preşedintele al Comisiei de administraţie din Senat.

Vâlcov este unul dintre membrii Consiliului consultativ pentru regionalizare şi a menţionat că acest for îşi propune ca până în luna iunie să poată prezenta o primă formă de proiect care să intre apoi în dezbatere şi în condiţiile în care se va reuşi modificarea Constituţiei astfel încât să fie prevăzută şi înfiinţarea regiunilor, în luna decembrie să fie organizate alegerile pentru funcţiile de conducere ale regiunilor.

„Vor avea loc discuţii în Consiliul consultativ, care până la sfârşitul lunii mai – iunie să aibă deja o primă formă care să fie supusă dezbaterii la nivel naţional, astfel încât undeva în octombrie, după ce Constituţia va prevede, sperăm noi, înfiinţarea de regiuni, să putem intra în Parlament cu o nouă legislaţie astfel încât în decembrie să putem avea chiar alegeri pentru aceste structuri”, a declarat Vâlcov.

Acesta a menţionat că primăriile şi consiliile judeţene nu se vor subordona regiunilor, acestea urmând a avea rol de coordonare a fondurilor europene şi nu vor lua din atribuţiile autorităţilor locale, ci din cele ale autorităţilor centrale.

Senatorul Darius Vâlcov a subliniat că are şi un punct de vedere faţă de municipiul Bucureşti şi de judeţul Ilfov în contextul discuţiilor despre regionalizare, în sensul că aceste două unităţi administrative nu trebuie să formeze o regiune, ci să fie conduse de un consiliu şi de primarul general al Capitalei.

Vâlcov a amintit că în prima parte a acestei săptămâni Comisia de administraţie din Senat a aprobat în unanimitate înfiinţarea unei subcomisii formate din cinci senatori care va lucra bilunar, timp de un an, poate şi mai mult dacă e necesar, cu scopul de a promova legi pentru dezvoltarea durabilă a municipiului Bucureşti.

„Un punct de vedere cu care mă voi duce în Consiliul consultativ pentru regionalizare este ca Bucureştiul şi Ilfov să nu fie o regiune, să fie o capitală. (…) Nu cred că trebuie să aibă primarul general un guvernator peste el care să se ocupe de Bucureşti şi de nişte comune din Ilfov. Cred că foarte bine poate conduce acele comune din Ilfov, într-un consiliu, primarul general al Capitalei, pentru că dezvoltarea Capitalei înseamnă inclusiv dezvoltarea teritorială, care se va putea duce atât în sud, nord, est, vest, astfel încât să acopere ca arie 2.000 – 3.000 de kilometri pătraţi”, a mai spus Vâlcov.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata