Victor Ponta: Nu renunţăm la ideea de a intra în Schengen

Primul-ministru Victor Ponta a reafirmat că România nu renunţă la ideea de a intra în Schengen, apreciind că un astfel de obiectiv trebuie să fie atins cu demnitate, „în timp ce alţii ne fac de râs în Europa”.

Premierul a arătat că ideea Germaniei era cunoscută de membrii guvernului, dar din motive diplomatice aceasta nu a fost anunţată.

„Ştiam cu toţii că Germania are reţineri faţă de această decizie şi dacă noi din România tot avem tot felul de din ăştia care dau găuri în barcă şi care se bucură că ne scufundăm de parcă intra în Schengen doar Guvernul sau USL-ul… (…) Asta e boala României, să te tot bucuri că mor caprele, şi ale vecinului, şi ale lor. De acum încolo să încercăm să ne atingem obiectivele cu mai multă demnitate şi înţelepciune”, a subliniat premierul, duminică seară, la Ateneul Român.

El i-a ironizat pe cei de la PDL, apreciind totodată că fostul premier Emil Boc „stă prost cu memoria, pentru că a uitat că el era premier în 2011” când România fost respinsă.

„Este ridicol să punem toate discuţiile noastre pe plan european, tot timpul acestea să înceapă cu Schengen. Avem multe alte probleme, proiecte pe domenii importante şi sigur după octombrie, care din fericire urmează după septembrie – vor fi alegeri – o să vedem dacă se poate lua o decizie. Cine a înţeles că nu vrem să intrăm în Schengen, asta e, minte puţină, vrem să intrăm în Schengen. Dar proiectele României pe plan european sunt multe altele şi nu o să mai începem orice discuţie cu orice prim-ministru, cu orice ambasador de la Schengen. Deja este foarte clar, ce trebuia să facem am făcut, acum trebuie să vină un context politic favorabil şi cu cât mai puţin din România ne tot înjură, prin capitalele europene, cu atât mai uşor o să vină acel moment favorabil. Problemele noastre au fost doar din România, şi dacă le-am rezolvat acum, aşteptăm momentul şi contextul politic”, a spus şeful Executivului.

Primul-ministru a precizat că nu are nimic de reproşat Germaniei şi celor din România care nu înţeleg că „tot înjurând şi vorbind rău România de la Bruxelles sau pe la Berlin fac rău acestei ţări”.

„Nu poţi să spui că doar unii de la USL intră în Schengen. L-aş întreba pe domnul Boc: în 2011 nu ne-au primit în Schengen pentru că urma ca în 2012 să venim noi la guvernare? Nu pot să nu mai fie atât de ridicoli?”, a mai spus premierul Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.