Vosganian, despre grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă : Este necesară împărţirea riscului între statul român şi participanţii privaţi

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a pronunţat, vineri, în cadrul unei întâlniri cu oameni de afaceri români şi străini, pentru găsirea unei formule de împărţire a riscului între statul român şi participanţii la Proiectul construcţiei grupurilor 3 şi 4 la Centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, remis sâmbătă.

Potrivit documentului, Varujan Vosganian s-a întâlnit, vineri, cu o delegaţie de oameni de afaceri formată din reprezentanţi ai consorţiului SNC-Lavalin Nuclear Ontario, Ansaldo Nucleare Italia şi Elcomex România, iar reprezentanţii celor trei companii şi-au arătat interesul de a identifica un model de finanţare pentru Proiectul construcţiei grupurilor 3 şi 4 la Centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă.

Ministrul Varujan Vosganian a exprimat susţinerea Guvernului pentru proiect, considerând necesar să fie atrase investiţii în vederea diminuării participaţiei statului la Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Totodată, Varujan Vosganian s-a pronunţat pentru găsirea unei formule de împărţire a riscului între statul român şi participanţii la proiect.

Ministrul Economiei a menţionat că Guvernul are în vedere continuarea programelor în domeniul energiei nucleare, arătând că opinia publică din România este deschisă investiţiilor în acest domeniu, spre deosebire de alte tipuri de energie.

Construcţia unităţilor 3 şi 4 a fost iniţiată în 2007, când s-a înfiinţat compania mixtă de proiect EnergoNuclear din care făceau parte la acea dată Nuclearelectrica, deţinută de stat prin Ministerul Economiei, Enel, ArcelorMittal România, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez. Construcţia ar fi trebuit să înceapă în 2010. În prezent, Nuclearelectrica deţine peste 84% din compania de proiect, restul acţiunilor fiind deţinute de ArcelorMittal România şi Enel.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.