AMR cere demararea procedurii de asigurare a interimatului pe locurile vacante după revocarea lui Danileţ şi Ghica

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) demararea de îndată a procedurii de asigurare a interimatului pentru locurile rămase vacante ca urmare a revocării judecătorilor Cristi Vasilică Danileţ şi Alina Nicoleta Ghica din funcţia de membri ai CSM, relevă un comunicat al asociaţiei.

„Având în vedere Hotărârile Plenului CSM nr. 162 şi nr. 163 din data de 26 februarie 2013, prin care s-a dispus revocarea din funcţia de membrii aleşi a domnului judecător Cristi Vasilică Danileţ şi a doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, Consiliul Director al Asociaţiei Magistraţilor din România, întrunit în şedinţă la data de 2 martie 2013, vă solicită să procedaţi de îndată la punerea în executare a menţionatelor hotărâri. În acest sens, Asociaţia Magistraţilor din România solicită în mod ferm Consiliului Superior al Magistraturii demararea, de îndată, în temeiul disp. art. 57 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, a procedurii de asigurare a interimatului pentru locurile rămase vacante ca urmare a revocării celor doi judecători, până la alegerea noilor membri”, precizează sursa citată.

AMR atrage atenţia asupra necesităţii respectării jurisprudenţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la efectele promovării unei acţiuni în anularea hotărârilor Plenului CSM vizând calitatea de membru, potrivit căreia această calitate nu reprezintă o etapă necesară în parcursul profesional al unui judecător sau procuror şi în sensul prevederilor legale nu se circumscrie în mod expres conţinutului noţiunii de carieră – Decizia nr. 879/4 martie 2008 a ÎCCJ.

„În consecinţă, atâta timp cât, potrivit disp. art. 133 alin. 7 din Constituţie, hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii sunt definitive şi irevocabile, cu excepţia celor prevăzute la art. 134 alin. 2, cât şi dezlegării în drept date de instanţa supremă, aveţi obligaţia de a lua, de urgenţă, măsurile ce se impun pentru respectarea hotărârilor de revocare şi, prin urmare, pentru asigurarea funcţionării legale a Consiliului Superior al Magistraturii. Totodată, vă aducem la cunoştinţă că aplicarea principiului transparenţei activităţii Consiliului Superior al Magistraturii impune postarea imediată a înregistrării video a şedinţei Plenului din data de 26 februarie 2013, pe site-ul Consiliului”, se mai arată în documentul adresat CSM.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.