EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Antonescu: Amânarea intrării României în Schengen se datorează temerii Germaniei cu privire la creşterea numărului de imigranţi

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a susţinut marţi că amânarea intrării României în spaţiul Schengen se datorează temerii Germaniei, care va intra în campanie electorală, dar şi a altor state europene, cu privire la creşterea numărului de imigranţi.

‘Sigur, avem şi declaraţia ambasadorului german în România, care construieşte un context ceva mai larg şi care în acelaşi timp nuanţează nişte lucruri. Salut preocuparea ambasadorului german pentru ca în România această poziţie a ministrului de Interne german să nu fie percepută ca ostilă, nici nu trebuie să fie percepută ca ostilă. Dar trebuie să ne fie foarte clar că dacă nu intrăm acum în Schengen, nu intrăm din motivele pe care chiar ambasadorul german le-a spus – din grija Germaniei şi, poate a altor ţări, chiar dacă nu s-au pronunţat, de faptul că numărul imigranţilor, adică al celor din afara UE, către ţările lor ar putea creşte şi, de asemenea, din faptul că în aceste ţări, în Germania în speţă, urmează foarte aproape o campanie electorală. Chiar dacă neintrarea României în Schengen nu micşorează numărul de oameni care circulă în UE, totuşi în spaţiul campaniei electorale din Germania, sau ştiu şi eu, altă dată din altă ţară, această poziţie de forţă poate să aducă puncte. Dar asta nu înseamnă că România este vinovată de ceva, că Guvernul României, că autorităţile României nu şi-ar fi îndeplinit vreo obligaţie’, a spus Antonescu.

Întrebat cu privire la discuţiile purtate de ambasadorul Germaniei cu preşedintele Traian Băsescu privind statul de drept şi condiţionarea Schengen de rezultatele pe MCV, Crin Antonescu a întărit faptul că România este un stat de drept.

‘România, o repet, este un stat de drept. România este un stat de drept, nu cred că ambasadorul vreunei ţări din Uniunea Europeană poate să nege asta. Şi ceea ce spune domnul Băsescu pentru mine nu are importanţă, nu are valoare, nu are credibilitate. (…) Să fie limpede, România şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de aderarea la Schengen. Toate, întru totul. Lucru confirmat, o repet, de domnul Barroso, de Comisia Europeană, de poziţia altor state din Europa şi, aduceţi-vă aminte, de însuşi domnul Băsescu, care astăzi critică Guvernul Ponta, dar care cu ceva vreme în urmă, când avea guvern şi când noi nu eram primiţi în Schengen, tot pe nedrept, striga foarte tare să boicotăm produsele olandeze. Astăzi analişti ultra-europeni îl critică pe domnul Corlăţean sau îl critică pe domnul Stroe pentru faptul că ar avea atitudine destul de ţâfnoasă faţă de Occident, dar când domnul Traian Băsescu striga şi ameninţa cu boicotarea produselor olandeze, asta nu îşi mai amintesc dânşii’, a mai susţinut liderul PNL.

Preşedintele Senatului a adăugat că România se comportă deja ca o ţară din spaţiul Schengen.

‘Haideţi să privim foarte serios lucrurile, România a făcut tot ce trebuia pentru a intra în Schengen. România, de fapt, se şi comportă ca o ţară care este în Schengen pentru că are instalaţiile, are oamenii, are procedurile la frontieră. România face practic în acest moment pentru UE serviciul de ţară de graniţă. În schimb, nu primeşte această recunoaştere din motive care ţin de campaniile electorale din aceste ţări. De data asta, e rândul Germaniei’, a mai precizat Antonescu.

Întrebat dacă a fost informat cu privire la întâlnirea pe care preşedintele Traian Băsescu a avut-o cu premierul Victor Ponta şi cu miniştrii Radu Stroe şi Titus Corlăţean, Antonescu a precizat că, deşi cunoaşte rezultatul acestor discuţii, nu se va exprima pe marginea lor nefiind ‘ nici purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, nici al Guvernului, nici al Ministerului de Interne, nici al Ministerului de Externe‘.

‘Da, ştiu ce s-a discutat. Nu sunt nici purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, nici al Guvernului, nici al Ministerului de Interne, nici al Ministerului de Externe. Eu, personal, că acum vorbiţi cu mine, nu am avut nicio discuţie cu preşedintele, nici vreun punct comun de căutat şi de găsit. Poziţiile noastre le cunoaşteţi, eu îmi menţin poziţia, eu cred că din însăşi declaraţia ministrului de Interne german, singura declaraţie publică în care s-a spus clar că cineva se împotriveşte intrării în Schengen acum a României, se descriu foarte clar motivele’, a mai spus preşedintele Senatului, la finalul întrevederii avute cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Ungare, János Martonyi.

Citește și
2 Comentarii
  1. florentin spune

    E pacaleala pe fata…ne vad mai mici si mai prosti…stiau de imigartie de cand am semnat tratatul de aderare…
    e o forma de imperialism mascata

  2. florentin spune

    Asa este …le este teama de imigratie

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata