Băsescu: Trebuie să obţinem o altă dată privind Schengen, poate fi septembrie, poate fi decembrie

Preşedintele Traian Băsescu consideră că poziţia corectă pe care România trebuie să o aibă în privinţa procesului de intrare în Schengen este aceea de a se stabili un alt termen până când să se ia o decizie şi să se ia notă în următorul Consiliu JAI că ţara noastră a făcut progrese.

„Poziţia corectă este să se ia notă şi să stabilim un alt termen în care să discutăm accesul în Schengen. Ştiind foarte bine atmosfera din rândul statelor membre, punctul meu de vedere este că trebuie să obţinem o altă dată. Poate fi septembrie, poate fi decembrie. De ce este important să obţinem o altă dată şi nu abandonarea subiectului? Pentru că, dacă nu obţinem o altă dată în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, trebuie să urcăm din nou în Consiliul European şi să introducem la un moment dat, în Concluzii, cerinţa Consiliului European, către Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, să rediscute problema României şi Bulgariei. De aceea, o strategie corectă, pentru următorul Consiliu, este să se ia notă că România a făcut progrese, pentru că ele sunt menţionate în raportul MCV. Sunt menţionate progrese la DNA, la ANI, la CSM, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, deci sunt menţionate aceste progrese”, a afirmat preşedintele, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni.

Potrivit şefului statului, mandatul României la următorul JAI ar trebuie să vizeze constatarea progreselor şi asumarea faptului că mai avem nişte lucruri de făcut în zona politică.

„Fie că vorbim de Parlament, fie că vorbim de statutul parlamentarilor, fie că vorbim de statutul membrilor Guvernului, fie că vorbim de statutul preşedintelui, de orice, dar este clar că în zona politică avem probleme. Şi obiectivul nostru, acum, trebuie să fie constatarea progreselor funcţionării instituţiilor statului de drept şi asumarea corecţiilor în zona politică. Dacă reprezentantul nostru va insista pentru luna septembrie sau decembrie, este o chestiune care ţine de Guvern şi majoritatea parlamentară, adică, în cât timp cred ei că pot adopta corecţiile pe care ni le cere MCV-ul”, a completat şeful statului.

El a mai spus că este dispus că ofere experienţa pe care o are pentru ca România să poată intra în Schengen, adăugând faptul că mutarea frontierei UE, pe frontiera de Nord şi de răsărit a României este „un obiectiv politic de importanţă naţională”.

Despre şansele pe care România le-ar avea, în cazul schimbării datei de luare a unei decizii privind Schengen, Băsescu a declarat: „Dacă ne hotărâm să fim mai harnici, să ne asumăm că luăm raportul MCV, punct cu punct, vedem unde suntem în neregulă, unde protejăm corupţi, îndeplinim condiţiile, numim procurori credibili, nu mai facem presiuni pe CSM şi, cu siguranţă, dacă informăm statele membre, ne-am putea asuma septembrie. Dacă nu, decembrie, după ce apare raportul Comisiei, care să consfinţească dacă am ridicat standardul în lumea politică sau nu. (…) Dacă vrem, putem. Trebuie să vrem”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.