Britanicii, printre occidentalii cei mai puţin sănătoşi

Britanicii se numără printre occidentalii cei mai puţin sănătoşi, în pofida a şase decenii de asistenţă medicală gratuită şi a amplelor campanii de sănătate publică, potrivit unui nou studiu, comandat de Fundaţia Bill & Melinda Gates şi apărut marţi online în publicaţia Lancet, preluată de AP.

O echipă de cercetători internaţionali a comparat ratele de morbiditate şi mortalitate din Marea Britanie din intervalul 1990-2010 cu cele din alte 15 ţări vest-europene, Australia, SUA şi Canada.

Rezultatele i-au uimit pe cercetători, arătând că Marea Britanie nu a reuşit să reducă la nivelul populaţiei factori de risc precum hipertensiunea, obezitatea, abuzul de droguri şi alcool.

„Este incredibil de surprinzător. Toţi credem despre Marea Britanie că are un sistem de sănătate grozav şi una dintre cele mai sofisticate comunităţi de cercetare medicală. Nimeni nu s-ar fi aşteptat ca această ţară să fie spre coada clasamentului”, a subliniat dr. Christopher Murray, de la Universitatea Washington din Seattle /SUA/, autorul principal al studiului.

Per total, Marea Britanie se află pe locul 12 în ce priveşte speranţa de viaţă sănătoasă, un britanic putându-se aştepta să trăiască 68,6 ani cu o bună stare de sănătate. Pe primul loc este Spania, cu 70,9 ani, în timp ce SUA ocupă locul 17 din 19 ţări, cu 67,9 ani, iar Finlanda, ultima poziţie, cu 67,3 ani.

În privinţa anilor pierduţi din cauza diverselor maladii, britanicii se află pe locul penultim la infecţiile respiratorii severe, complicaţii ale naşterilor premature şi cancer mamar.

Dr. Murray şi colegii său spun că nu există practic nicio schimbare în ce priveşte decesele premature în rândul adulţilor britanici de 20-54 ani, dar se constată o creştere a deceselor cauzate de abuzul de droguri şi alcool la această grupă de vârstă. Numărul cazurilor de ciroză, boală legată adesea de consumul de alcool, a crescut cu peste 65% în ultimii 20 de ani, determinând recent guvernul să încerce să descurajeze acest consum, impunând preţuri minime la băutură.

Ca în majoritatea ţărilor occidentale, bolile de inimă, atacurile cerebrale şi cancerul sunt principalii „ucigaşi”, însă în Marea Britanie rata deceselor din aceste cauze este mai ridicată decât în alte ţări cuprinse în studiu.

„În unele domenii, precum controlul consumului de tutun şi siguranţa rutieră, avem rezultate foarte bune”, a comentat Edmund Jessop, de la Facultatea de Sănătate Publică din Londra, arătându-se însă îngrijorat că Marea Britanie se află în urma altor ţări europene cu nivel al veniturilor şi sistem de sănătate similare.

El a îndemnat autorităţile să ia „măsuri îndrăzneţe” pentru a combate probleme precum consumul de alcool şi obezitatea, pentru că, „în caz contrar, vor exista consecinţe grave şi Marea Britanie ar putea rămâne la urmă”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.