Călin Netzer, despre „Poziţia copilului”: Filmul este o analiză a unei familii nevrotice

Regizorul filmului „Poziţia copilului”, Călin Peter Netzer, a declarat luni că pelicula „prezintă o analiză a unei familii nevrotice” pe care a încercat să o prezinte „cât de onest posibil”.

„Nu există personaj bun sau rău în film, mi-am asumat acest risc, dar la finalul filmului cred că se încearcă să se empatizeze cu majoritatea personajelor. Asta a fost şi intenţia, să nu existe alb şi negru, personaj pozitiv şi personajul negativ. Filmul este o analiză a unei familii nevrotice şi am încercat să fiu cât de onest posibil. Scena finală reprezintă, de fapt, şi pariul filmului”, a declarat Călin Netzer într-o conferinţă de presă ce a urmat vizionării peliculei, la Cinema Elvira Popescu.

Regizorul a precizat că pentru scrierea scenariului, atât el cât şi Răzvan Rădulescu, şi-au povestit „cumva” vieţile şi relaţiile cu mamele lor. „Nu aş şti să spun cât s-a păstrat din realitate şi cât este ficţiune în acest film”, a mai spus Netzer.
Actriţa Nataşa Raab a apreciat că povestea filmului „este o felie de viaţă”, ceva ce se poate întâmpla oriunde în lume.

„Eu cred că este o felie de viaţă, tema este universal valabilă şi cred că modul cum a fost pusă ea cinematografic i-a făcut şi pe cei din juriul criticii internaţionale şi pe cei de la Berlinală să ne dea acest premiu, nu pentru că ne-ar fi iubit foarte mult. (…) Acest film este o radiografie a unei vieţi mult mai tumultoase, a îmbogăţiţilor după revoluţie, al celor care erau şi înainte, este o altă lume. Nu este aceea cu fabrici, cu schele care se dărâmă, cu cerşetori, este o altă lume”, a declarat Nataşa Raab.

Toţi actorii care au fost prezenţi la vizionarea de presă a peliculei – Nataşa Raab, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Vlad Ivanov, Luminiţa Gheorghiu – au fost de părere că scenariul pregătit de Călin Netzer şi Răzvan Rădulescu a fost „atât de bine scris” încât le-a „făcut munca mai uşoră”, dându-le posibilitatea să-şi înţeleagă rolurile mult mai rapid şi mai bine.

„Este un scenariu atât de bine scris încât pentru mine, ca actor, nu că munca a fost mai uşoară, dar am avut posibilitatea să aflu foarte multe date din scriitură. Mi-a plăcut şi l-am înţeles de la prima lectură”, a spus Luminiţa Gheorghiu, în timp ce Bogdan Dumitrache a declarat că a înţeles din „prima lectură” că are de jucat un „personaj bine construit, construit pe emoţie negativă”, ceea ce i-a dat posibilitatea să se implice foarte tare.
Încercând să explice de unde vine titlul filmului, „Poziţia copilului”, Netzer a spus că în film exista la un moment dat o scenă în care Luminiţa Gheorghiu practica yoga, iar una dintre poziţiile de yoga poartă numele de „poziţia copilului”. Deşi scena a fost scoasă din film deoarece dura destul de mult şi „nu aducea nici un adaos filmului” , regizorul a precizat că a preferat să păstreze totuşi numele.

La conferinţă au participat actorii Nataşa Raab, Bogdan Dumitrache, Ilinca Goia, Vlad Ivanov, Luminiţa Gheorghiu, regizorul Călin Netzer, producătorul Ada Solomon şi o parte din personalul de platou.

Filmul „Poziţia copilului”, în regia lui Călin Netzer, primul lungmetraj românesc premiat vreodată cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, va intra în cinematografele din România începând din 8 martie.

În prima săptămână, filmul va rula în 35 de cinematografe din peste 20 de oraşe.

„Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Netzer după multipremiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeşte despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora.
Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Netzer.

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Li se alătură, într-o distribuţie selectă, nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, IlincaGoia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.
Pelicula, ale cărei vânzări internaţionale sunt gestionate de compania germană Beta Cinema, va fi proiectată în Franţa, Germania, Austria, Elveţia, Grecia, Serbia, Muntenegru, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan. De asemenea, promoterii sunt în discuţii pentru distribuţia în Statele Unite şi Marea Britanie.
„Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în coproducţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.