Chiţoiu: Jaful de la Oltchim se înscrie în modul în care PDL a patronat contractele oneroase ale băieţilor deştepţi

Vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministru de Finanţe, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că, la momentul la care a preluat mandatul, Oltchim avea o datorie totală de 700 de milioane de euro, iar oamenii nu îşi mai primiseră salariile de trei luni, el subliniind că „jaful de la combinat se înscrie în modul în care PDL a patronat contractele oneroase ale băieţilor deştepţi”.

„Când am preluat Ministerul de Finanţe, Oltchim avea 700 milioane de euro datorie totală, oamenii nu mai primiseră salariul de trei luni. (…) Ce am făcut după preluarea ministerului? Începând cu luna mai am tăiat contractele cu băieţii deştepţi, am constatat 290 milioane euro prejudicii”, a precizat Chiţoiu, la dezbaterea moţiunii simple pe tema situaţiei de la Oltchim.

El a arătat că printre acţionarii firmelor care au căpuşat Oltchim se regăsesc fiul fostului director general al combinatului Constantin Roibu, fratele acestuia, directorul general şi liderul sindical de la Oltchim.

„Singura opţiune pe care am avut-o la îndemână pentru a continua procesul de privatizare în termenele convenite cu instituţiile financiare internaţionale a fost să renunţăm la conversia creanţelor deţinute de AVAS şi vânzarea concomitentă a acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei cu vânzarea creanţelor deţinute de AVAS şi Electrica asupra Oltchim”, a menţionat Chiţoiu.

Ministrul a adăugat că „jaful de la Oltchim se înscrie în modul în care partidul lui Emil Boc, acum al lui Vasile Blaga, a patronat contractele oneroase ale băieţilor deştepţi şi păguboase pentru statul român”.

„Talentul de a pune pe butuci economia acestei ţări a fost o constantă a întregii guvernări portocalii. Oltchim a fost pentru guvernarea Boc şi descendentul său, Ungureanu, o altă vacă de muls. I-aţi adus la exasperare nu doar pe cei din delegaţia FMI, ci şi românii a căror viaţă depindea de salvarea acestei societăţi”, a mai spus Chiţoiu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.